U-space: V celej EÚ sa zaviedli priestorové pravidlá pre lety dronov

U-space vytvára podmienky na bezpečnú prevádzku dronov a umožní pokračovať v rozširovaní trhu pre dronový priemysel, napríklad pre doručovanie.

30.01.2023 14:00
Dark drone in flight over the city. Foto:
V celej EÚ sa zavádzajú jednotné pravidlá pre U-space.
debata

Orange chce v spolupráci so Slovensku technickou univerzitou v Bratislave vyvíjať autonómne drony na dopravu laboratórnych vzoriek COVID-19 z odberných miest do laboratórií. Drony budú mať špeciálne navrhnutú konštrukciu, elektroniku a umelú inteligenciu. Bude tiež uskutočnená štúdia realizovateľnosti systému riadenia letovej prevádzky a súčasťou vývoja budú aj testy autonómnych letov dronov. Tie by mali začať už tento rok na jar. Aby však mohli fungovať, je nutné vytvoriť priestor a špeciálne pravidlá pre prevádzku dronov.

A tento priestor v EÚ práve vzniká. Od štvrtka (26. januára) sa totiž vo všetkých členských krajinách EÚ uplatňujú pravidlá, ktoré zriaďujú vyhradený vzdušný priestor pre bezpilotné lietadlá (U-space). Operátorom to umožňuje poskytovať širšiu škálu služieb, informuje o tom TASR. „Zavedenie vzdušného priestoru U-space a poskytovateľa manažmentu riadenia prevádzky dronov zvýši bezpečnosť a výrazne prispeje k širokej implementácii dronov pre potreby spoločnosti,“ hovorí Marek Košuda z Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.

U-space vytvára podmienky na bezpečnú prevádzku dronov aj lietadiel s ľudskou posádkou a umožní tomuto odvetviu pokračovať v rozširovaní trhu pre dronový priemysel a s tým súvisiacimi službami. Nové pravidlá pomôžu pri vykonávaní zložitejších operácií na dlhšie vzdialenosti, najmä v nízkoúrovňovom a husto prevádzkovanom vzdušnom priestore a keď sú mimo dohľadu diaľkového pilota. Takéto operácie môžu zahŕňať životne dôležité služby, napríklad prepravu lekárskych vzoriek, pomoc zasahujúcim zložkám na miestach havárie, ale aj diaľkové kontroly infraštruktúry.

O tom, že drony majú obrovský komerčný potenciál, svedčia aj odhady svetových leteckých autorít, podľa ktorých sú ročné tržby za prácu dronom na úrovni 5 miliárd dolárov a v budúcnosti budú tieto príjmy len stúpať.

Dron Čítajte viac Používanie dronov: Chystá sa nový letecký zákon, prinesie zásadné zmeny

Komisia prijala právny rámec pre bezpilotný systém riadenia dopravy v apríli 2021. Ďalšie kroky sa očakávajú od členských štátov, ktoré určia svoj priestor pre bezpilotné lietadlá (U-space), poskytovateľov služieb a pripravia normy na výmenu informácií a výkonnosti navigácie dronov.

Tento technologický vývoj postupne podporí úplnú implementáciu U-space do roku 2030 tak, ako to predpokladá stratégia pre drony 2.0. Vývoj v oblasti dronov by podľa EK mohol viesť k inovatívnym službám leteckej mobility, ako sú napríklad plne automatizované služby osobnej dopravy.

Eurokomisárka pre dopravu Adina Valeanová v správe pre médiá pripomenula, že drony sú jasnou súčasťou budúceho dopravného a logistického prostredia. „Existuje obrovský potenciál, pokiaľ ide o budúce nákladné a doručovacie služby, ako aj ďalšie inovatívne aplikácie vrátane dronov prevážajúcich cestujúcich na palube. Zavádzanie U-space je dôležitým krokom k vytvoreniu funkčného, dôveryhodného a bezpečného prostredia, ktoré potrebujeme na rozvoj konkurencieschop­ného trhu EÚ so službami bezpilotných lietadiel,“ opísala situáciu Valeanová. Zároveň ocenila, že niekoľko členských štátov EÚ sa už púšťa do realizácie svojich projektov U-space.

debata chyba
Viac na túto tému: #drony #U-space #prevádzkovanie dronov #doručovanie dronmi
Články podľa značiek