Autovlaky do Splitu budú jazdiť aj tento rok. A posilnia sa

Autovlak do Splitu bude jazdiť častejšie, navyše už od mája a až do októbra. Prepravíte v ňom aj psa, bicykle sú však zakázané.

07.05.2023 21:00
autovlak Foto:
ZSSK spolu s ÖBB vypravia prvý autovlak do Splitu už v máji..
debata

Aktualizované 7. 5.:

Prvý autovlak do Splitu vyrazil do Splitu v stredu 3. 5. o 15:53 z bratislavskej hlavnej stanice. Bol kapacitne obsadený cestujúcimi na takmer 52 % (108 cestujúcich), pričom najviac cestujúcich cestuje v lôžkových vozňoch (54 cestujúcich). Autovozne odvezú 22 áut a motoriek. Cestujúcich priamo z Bratislavy je 19. Tí si so sebou prevezú 5 motocyklov

V letnej sezóne 2023 bude opäť, tak ako v minulom a predminulom roku, premávať autovlak z Bratislavy do chorvátskeho Splitu s maximálnou kapacitou 20 prepravovaných áut. Maximálne rozmery auta, ktoré ním bude možné prepraviť sú: dĺžka 530 cm, šírka 205 cm, pričom výška auta na hornej plošine môže byť maximálne 167 cm a výška auta na dolnej plošine maximálne 158 cm.

Oproti roku 2022, keď autovlak premával od 3. 6. do 23. 9. dvakrát týždenne sa predlžuje perióda jeho premávania a zvyšuje sa aj frekvencia. V praxi to znamená, že v roku 2023 bude autovlak do Splitu premávať od 3. mája až do 7. októbra. Autovlak bude navyše vyrážať nie dvakrát, ale trikrát týždenne z bratislavskej hlavnej stanice. Konkrétne každú stredu, piatok a nedeľu o 15:53 a zo Splitu zas každý pondelok, štvrtok a v sobotu o 17:20. Okrem auta či motorky si na dovolenku možno autovlakom vziať aj psa, ale iba v prípade, ak si cestujúci rezervuje celé kupé (lôžkové, ležadlové alebo na sedenie).

Predĺženie periódy a zvýšenie frekvencie je dané aj veľkým záujmom. Minulý rok sa totiž autovlakom do a zo Splitu odviezlo celkovo 8 796 cestujúcich, 3 826 z nich využilo lôžkové vozne. Spolu sa do a z Chorvátska prepravilo 557 motoriek a 444 áut.

11-LAMACSKA-BRANA01 od Bory mall Čítajte viac Video: Takto bude vyzerať nová vlaková stanica v bratislavskej Dúbravke!

Tým, že sa Chorvátsko stalo od 1. januára tohto roka súčasťou schengenského priestoru, na hraniciach Slovinska a Chorvátska už neprebieha v nočných hodinách hraničná kontrola, je cestovanie podstatne komfortnejšie. Ceny navyše zostali približne na rovnakej úrovni, ako v minulom roku. Pre názornosť – trojčlenná rodina s dieťaťom do 15 rokov a autom môže v lôžkovej časti cestovať za celkovú sumu približne od 330 eur vyššie, ak im postačí sedenie, tak to bude cca 210 eur. Dvaja dospelí s motorkou a ležadlami zaplatia spolu za všetko cca 265 eur, ak budú sedieť, tak necelých 150 eur.

Jednosmerný lístok je pre záujemcov k dispozícii od 29,90 eur vo vozni na sedenie a od 69,90 eur (limitovaná ponuka Sparschiene) v pohodlnom lôžkovom vozni, kde sú v cene cestovného zahrnuté aj plnohodnotné raňajky a drobné občerstvenie počas cesty.

Online sa lístky z Bratislavy do Splitu dajú kúpiť na tomto odkaze u rakúskej partnerskej železničnej spoločnosti ÖBB (Österreichische Bundesbahnen, alebo vo vybraných pokladniciach ZSSK. Všetky potrebné informácie sú aj na špeciálnej stránke Železničnej spoločnosti Slovensko na tomto odkaze.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ZSSK #autovlak #dovolenka v Chorvátsku #vlak do Splitu #preprava auta
Články podľa značiek