‘Údolie estakád‘ na rýchlostnej ceste R2 výrazne podrástlo

Výstavba úseku R2 Kriváň – Mýtna úspešne napreduje, vrátane budovania najdlhšej, takmer 5-kilometrovej, estakády na Slovensku.

01.02.2023 20:00
Fotografia R2 Krivan - Mytna Foto:
V úseku R2 Kriváň - Mýtna sa buduje najväčšia estakáda na Slovensku.
debata (6)

Ako „údolie estakád“ je označovaný aktuálne budovaný úsek rýchlostnej cesty R2 Kriváň – Mýtna. Dôvod je jednoduchý. Stavia sa na ňom najdlhšia estakáda na Slovensku. Bude mať takmer 5 kilometrov a prechádzať bude údolím Krivánskeho potoka. Z hľadiska výstavby je pomerne náročná, pretože je situovaná vo výške 15 až 45 metrov ponad trasu cesty I/16, navyše sa stavia v tesnej blízkosti vysokého napätia a existujúcej zástavby.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) zverejnila na svojom webe aktuálne informácie ako pokračuje nielen jej výstavba, ale výstavba celého úseku. Pre ďalší postup výstavby mostov bolo dôležité zrealizovať preložku cesty I/16. To sa už podarilo, doprava je vedená po preloženej a upravenej ceste prvej triedy I/16. Mostní experti majú vďaka tomu lepší prístup k miestu, kde sa pripravuje položenie základov ďalšieho z mostov.

Ako to vyzerá s výstavbou najdlhšej estakády? Tá je stavebne rozdelená do dvoch celkov, pričom pri oboch je špeciálne zakladanie už takmer hotové. Na prvej časti estakády je vysunutých už 6 z 13 segmentov. Zo 7. segmentu je zabetónovaná spodná doska a steny nosnej konštrukcie, práce momentálne pokračujú na armovaní hornej dosky konštrukcie. Na druhej časti, ktoré sa realizuje technológiou letmej betonáže, sa momentálne realizujú zárodky a následne lamely. Zrealizovaných je už 10 párov lamiel na jednom z pilierov a hotové sú aj zárodky na ďalších troch pilieroch.

Popri nej sa tam však začína dvíhať aj ďalší most. Ten bude mať dĺžku vyše 1,6-kilometra a nachádza sa na konci úseku, v extraviláne obcí Mýtna a Píla. Táto estakáda bude križovať cestu I/16, pokračujúc popri vodnej nádrži Mýtna a skončí preklenutím násypu nasledujúceho úseku R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce. Výška pilierov bude v rozmedzí od 5,4 do 19,4 metra.

zväčšiť Rýchlostná cesta R2, úsek Kriváň - Mýtna Foto: NDS
R2 krivan mytna1 Rýchlostná cesta R2, úsek Kriváň - Mýtna

Tento most má takisto hotovú väčšinu špeciálneho zakladania. Prebiehajú tam práce na spodnej stavbe a priečnikoch a takisto na nosných konštrukciách. Táto estakáda sa realizuje metódou výsuvnej skruže, na ľavom moste je zabetónovaných už 10 etáp a na pravom moste päť.

Čo sa týka ďalších prác, dokončená je aj časť preložiek vodovodov, vysokého a nízkeho napätia a káblov. V najbližších mesiacoch za predpokladu priaznivého počasia budú pokračovať zemné práce, výstavba múrov a samozrejme všetky práce na mostoch.

Úsek Kriváň – Mýtna

Začiatok úseku R2 Kriváň – Mýtna nadväzuje na úsek R2 Pstruša – Kriváň. Koniec úseku sa pred obcou Mýtna napojí na úsek R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce. R2 je vedená v údolí Krivánskeho potoka medzi pohoriami Slovenského Rudohoria, Poľany a Javoria. Motoristi po dostavbe získajú bezpečné diaľničné spojenie z Bratislavy až po Lučenec. Nová štvorprúdovka odľahčí okolité obce i cestu prvej triedy od tranzitnej dopravy.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #rýchlostná cesta R2 #Kriváň - Mýtna #Údolie estakád
Články podľa značiek