Diaľničný obchvat Košíc na R2 sa oneskorí a bude drahší

Národná diaľničná spoločnosť a Eurovia SK sa dohodli na zvýšení ceny prác o 1,4 milióna eur na takmer 134 miliónov. Výstavba sa tiež oneskorí.

08.02.2023 20:00
R2 Šaca – Košické Oľšany Foto:
Práce na úseku Šaca – Košické Oľšany sa predbežne predĺžia o 5 mesiacov.
debata (2)

Úsek rýchlostnej cesty R2 Šaca – Košické Oľšany, známy aj tak trochu tragikomickou „kauzou dvoch slov“, keď bolo verejné obstarávanie zrušené a následne znovu obnovené, je už niekoľko mesiacov vo výstavbe. Po dokončení umožní prepojenie diaľnice D1 s rýchlostnou cestou R4.

rýchlostná cesta R7 Čítajte viac Kauza "dvoch slov" končí. Obchvat Košíc ma zelenú

Práce na ňom začali v prvej polovici minulého roka a aktuálne prichádza k prvým vážnejším zmenám. Vyzerá to tak, že výstavba tohto úseku v dĺžke vyše 14 kilometrov bude napokon drahšia a potrvá dlhšie. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) a zhotoviteľ stavby Eurovia SK sa totiž necelý rok po uzavretí zmluvy dohodli na zmene.

Rýchlostná cesta R2, úsek Košice, Šaca – Košické Oľšany: základný popis

Trasa druhého úseku R2 sa začína v križovatke Košice, Juh s napojením na už postavenú R4 Košice – Milhosť s dĺžkou cez 14 kilometrov, na úseku bude aj križovatka Krásna a skončí križovatkou Hrašovík s napojením na sprevádzkovaný úsek diaľnice D1 Budimír – Bidovce v dĺžke 15,5 kilometra. NDS pripravuje obstarávanie aj na výstavbu prvého úseku košickej R2 v dĺžke takmer 7 kilometrov, začne sa v Šaci a skončí sa v križovatke Haniska s napojením na R4. Juhovýchodný obchvat metropoly východného Slovenska sa po dokončení stane súčasťou medzinárodného koridoru Via Carpatia.

Vysúťažená zmluvná cena juhovýchodného košického obchvatu 132,6 milióna eur vzrástla zatiaľ o 1,4 milióna eur na takmer 134 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Pôvodne plánovaná trojročná lehota výstavby od marca 2022 do marca 2025 sa môže predlžiť o viac ako päť mesiacov a úsek bude dokončený až auguste 2025. Počíta s tým pokyn na zmenu zverejnený v centrálnom registri zmlúv.

Zmena súvisí s prácami navyše pre zväčšený a rozšírený rozsah záchranného archeologického výskumu na trase stavby R2. Práce na ňom aktuálne prebiehajú s tým, že predpoklad ich ukončenia je v auguste tohto roku.

Budovaný úsek v číslach:

  • 14,2 km
  • 13 mostov
  • 3 križovatky
  • 7,2 km protihlukových stien
  • 52 preložiek inžinierskych sietí
  • 2,5 miliónov m3 odkopanej a navezenej zeminy
  • 2 milióny ton odťaženého kameňa
2 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #Košice-Šaca #rýchlostná cesta R2 #obchvat Košíc
Články podľa značiek