Nová dopravná značka sa už šíri Slovenskom. Premiéru má v Bratislavskom kraji

Nedávno sme vás zoznámili s novou dopravnou značkou, ktorá mení odbočovanie na križovatkách so svetelnou signalizáciou. Teraz sa s ňou môžete prvýkrát stretnúť na cestách. Prvé dve boli umiestnené v Bratislavskom samosprávnom kraji.

09.02.2023 07:45
debata (6)
Takáto šípka umožňuje aj odbočovanie vpravo, ak...
zelena sipka Takáto šípka umožňuje aj odbočovanie vpravo, ak svieti na semafore červená, nie však automaticky.

Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (SC BSK) umiestnila novú dopravnú značku na dvoch križovatkách III/1082 a III/1083 – Slovenský Grob a III/1059 a III/1082 v Chorvátskom Grobe, časť Čierna Voda. Je jedinou takouto značkou nielen v rámci Bratislavského kraja, ale na Slovensku vôbec. „Samozrejme, cieľom je bezpečnosť a plynulosť cestnej. Toto dopravné značenie totiž zvyšuje priepustnosť dopravy. Máme už aj pozitívnu spätnú väzbu od vodičov dotknutých obcí, ale aj Policajného zboru,“ priblížil predseda BSK Juraj Droba.

A takto vyzerá doplnková šípka, obmedzujúca... Foto: Slovenská správa ciest
cyklosipka A takto vyzerá doplnková šípka, obmedzujúca odbočovanie vpravo len pre cyklistov.

Správa ciest BSK umiestnila dočasnú cestnú svetelnú signalizáciu v križovatke ciest III/1082 a III/1083 v Slovenskom Grobe, za účelom zlepšenia dopravnej situácie po sprevádzkovaní prepojenia diaľničnej križovatky Triblavina s cestou III/1059 pri Chorvátskom Grobe. Práve súčasťou signalizačného zariadenia je aj novinka – dopravná značka „Zelená šípka“. Vodičovi umožňuje po zastavení pred križovatkou odbočiť vpravo aj vtedy, ak svieti na semafore červená. Vodič však smie odbočiť doprava len z pravého pruhu a nesmie pri prejazde križovatkou obmedziť ani ohroziť iných účastníkov cestnej premávky, najmä chodcov, cyklistov a vozidlá jazdiace vo voľnom smere.

zelena sipka Čítajte viac Na semaforoch pribudla nová značka. Zásadne mení spôsob jazdy cez križovatku

Dôležitá vec, ktorá pri doplnkovej zelenej šípke platí je, že v prípade odbočovanie vpravo musíte na križovatke zastaviť. Ak pokračujte plynulo vpravo, dopúšťate sa dopravného priestupku. Ide o jazdu na červenú, čo je vážne porušenie pravidiel cestnej premávky a podľa sadzobníka pokút vám hrozí pokuta od 60 až do 300 eur a zákaz činnosti do dvoch rokov. V prípade, ak pri takomto odbočovaní ohrozíte chodcov, cyklistov a vozidlá jazdiace vo voľnom smere, hrozí vám pokuta až do výšky 150 eur. Správca župných komunikácií bude takéto trvalé dopravné značenie umiestňovať aj na ďalších križovatkách v kraji. Takže so značkou v tvare zelenej šípky sa budeme na Slovensku stretávať stále častejšie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dopravná značka
Články podľa značiek