Pozor na túto značku! V Rakúsku za ňu hrozia ‘mastné ‘ pokuty

Pokuty za prekročenie rýchlosti v IG-L zónach sú vyššie, než štandardné. Platíte totiž aj za "znečistenie ovzdušia".

17.02.2023 06:00
100 kmh speed limit road signs in Austria 01 Foto: , ,
Pokuty zy prekročenie rýchlosti v "IG-L" zónach sú vyššie.
debata (34)

Mnohí vodiči berú značky obmedzujúce rýchlosť skôr orientačne spôsobom „na nejakých 10 – 15 kilometroch nad povoleným limitom predsa nezáleží“. V Rakúsku by sme však takýto „nonšalantný prístup“ neodporúčali. A absolútne nevhodný je tam, kde je pod značkou obmedzujúcou rýchlosť malá doplnková skratka „IG-L“. Tá zásadne mení pravidlá, najmä výšku pokuty. A prečo?

V Rakúsku totiž dbajú nielen na bezpečnosť cestnej premávky, ale aj na ochranu životného prostredia. V prípade, že úroveň znečistenia ovzdušia prekročí maximálne povolené limity, za pomoci premenných dopravných značiek v problematickom úseku obmedzia maximálnu povolenú rýchlosť. Pomalšie idúce vozidlá totiž produkujú menej splodín.

dopravný policajt, pokuty, krádež Čítajte viac Pripravuje sa bodový systém pre vodičov. Takto by mali vyzerať jeho kontúry

Preto sa možno na diaľniciach stretnúť s premennou dopravnou značkou obmedzujúcou maximálne povolenú rýchlosť jazdy napr. na 100 km/h. Pre mnohých vodičov môže byť obmedzenie rýchlosti nelogické, pretože sa môže nachádzať na prehľadnom rovnom úseku bez dopravných obmedzení a so slabšou hustotou premávky. Preto ich to láka trochu viac „pritlačiť na plyn“.

Na vysvetlenie obmedzenia je pre takýchto vodičov značka doplnená už zmienenou skratkou “IG-L” (Immissionsschut­zgesetz Luft čiže zákon na ochranu ovzdušia).Táto skratka informuje o tom, že dôvodom zníženia rýchlosti nie je v tomto prípade bezpečnosť cestnej premávky, ale ochrana životného prostredia.

A na životné prostredie sú Rakúšania citliví, takže z tejto skratky, okrem iného, vyplýva aj to, že prípadné prekročenie rýchlosti bude v danom prípade trestané oveľa prísnejšie. Namiesto bežne hroziacej pokuty vo výške desiatok až stoviek eur musí hriešnik počítať s tým, že finančný postih dosiahne teoreticky (v správnom konaní) aj tisíce eur.

Polícia v Českej republike Čítajte viac Pozor! Česi plánujú brutálne zvýšenie pokút. Až 5-násobné!

Štandardne dostanete akoby „dvojitú pokutu“ – za znečisťovanie ovzdušia a k tomu vám prirátajú pokutu za prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti. Taká je logika, stojaca za vyššími sankciami v IG-L zónach. Po novom, resp. od rok 2021, ak mimo obývaných oblastí prekročíte rýchlosť o vyše 50 kilometrov, pokuta sa môže pohybovať, v závislosti od závažnosti a ďalších okolnosti, od 300 až do 5 000. Pri IGL-zóne sa budete pohybovať v tej vyššej polovici uvedeného rozpätia.

V niektorých úsekoch diaľnic je takto obmedzená rýchlosť občasne, no napríklad v Tirolsku je takto obmedzená permanentne, a to na viac ako sto kilometrov diaľnic (jedná sa o diaľnice A 12 a A 13). Rýchlostné obmedzenie sa vzťahuje na všetky automobily s výnimkou elektromobilov, pre ktoré platí štandardná „maximálka“ 130 km/h.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuty za rýchlosť #pokuty v Rakúsku #IG-L #ochrana ovzdušia
Články podľa značiek