Nestabilný most na novom úseku R2: Ako to vyzerá s jeho sprejazdnením?

Nový most na R2 v križovatke Mýtna zostáva naďalej uzavretý. Prebiehajú práce na sanácii podložia a sleduje sa sadanie jeho krajných opôr.

21.02.2023 20:00
mytna Foto:
Nový most na rýchlostnej ceste R2 zostáva aj naďalej uzavretý.
debata (103)

Koncom decembra sme písali, že nový 13,5 kilometrový úsek rýchlostnej cesty R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce je prejazdný, avšak s jednou výnimkou. Most v obci Mýtna, ktorý je súčasťou novovybudovaného úseku, ostáva aj po sprejazdnení úseku uzavretý. Dôvodom je sadanie krajných opôr mostného objektu. Informovala o tom hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková.

„Mostný objekt v križovatke Mýtna je založený na veľkopriemerových pilótach. Zaťažovacie skúšky pilót vyhoveli projektovanému zaťaženiu, no pri krajných oporách dochádza k hodnotám sadania, ktoré sa dostávali k limitom uvažovaným v návrhu mosta. Pre zabránenie ďalšieho možného sadania krajných opôr sa pristúpilo k vylepšeniu podložia pod pilótami technológiou tlakovej injektáže, ktorá v súčasnej dobe prebieha,“ vysvetlila vtedy Žgravčáková.

Po približne dvoch mesiacoch sa NDS k situácii na moste vrátila a prostredníctvom sociálnych sietí poskytla bližšie informácie. Počas nich prebiehali práce na sanácii podložia tlakovou injektážou pod veľkopriemerovými pilótami postupom „vrt, injektáž a reinjektáž“.

Tieto práce boli ukončené, aktuálne pokračuje sledovanie sadania krajných opôr, pripravuje sa návrh opatrení pre komplexnú úpravu úseku, v ktorom došlo k sadaniu mostného a cestného telesa. Je to nie celkom štandardná situácia. Avšak treba povedať, že sa nedala zo statického hľadiska vopred stopercentne vypočítať, most bol budovaný v súlade so všetkými normami a NDS v tejto súvislosti realizovala počas výstavby monitoring opôr.

Pokiaľ ide o jeho sprejazdnenie, o dátume zatiaľ nemožno hovoriť, závisí do toho, ako sa budú v najbližšom čase správať jeho krajné opory. Most bude motoristom definitívne sprístupnený až po vydaní rozhodnutia o užívaní.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #rýchlostná cesta R2 #most v križovatke Mýtna #neprejazdný most #sanácia podložia
Články podľa značiek