Strach z vypínania nabíjačiek elektroáut narastá. Inak ale hrozí blackout

Dostatočná sieť nabíjačiek pre milióny elektromobilov ešte nemusí znamenať úspech elektromobility. Limitom sa stane samotná elektrina. Nemci naďalej zvažujú možnosti, ako obmedziť alebo vypnúť tieto zariadenia v špičkách.

02.03.2023 16:00
debata (21)
Možno nie je ďaleko doba, keď si budete musieť... Foto: Nissan
elektromobil - nabíjanie Možno nie je ďaleko doba, keď si budete musieť nabíjať váš elektromobil v presne vymedzenom čase.

Elektromobilita je nesmierne komplexný problém. Ak má byť do roku 2035, odkedy nebude možné v Európe prihlásiť autá so spaľovacími motormi, úspešná, bude treba veľa elektromobilov, veľa nabíjačiek a veľa elektriny. To všetko za prijateľné ceny, inak sa z osobnej mobility stane luxus pre vyvolených. Či je to možné stihnúť, dnes nik nevie. Zato už dnes narážame na limity, a tov stave, keď tvoria elektrické autá na vozovom parku Európy len necelé dve percentá. Nemecku už napríklad dochádza, že je jedným z najväčších problémov bude zabezpečiť dostatok elektrickej energie. Navyše zelenej, pretože bez nej nemajú elektromobily pre ochranu klímy žiaden význam.

Kia e-Niro - servis Čítajte viac Rana pre elektromobilistov: Nabíjanie je opäť drahšie, aj 14 eur na 100 km!

Lenže zelená energia, ak z nej vynecháme jadro, je závislá od množstva vody, vetra či slnka, teda od nestabilných zdrojov. To môže spôsobiť jej nedostatok a následne kolaps rozvodových sietí. Preto napríklad Nemecko už vlani predložilo návrh zákona o takzvanom „vyhladzovaní špičiek“, teda o možnosti prevádzkovateľov elektrických sietí obmedziť odber niektorých energeticky náročných zariadení v špičkách. Napríklad tepelných čerpadiel, a samozrejme, nabíjačiek elektroáut. To by znamenalo, že elektrické auto by ste si nemohli nabiť vtedy, keď vám to vyhovuje, čo by urobilo z elektromobilov veľmi neatraktívny produkt. Ani sa netreba čudovať, že návrh zákona bol najprv stiahnutý.

elektromobilita Čítajte viac Šok: Prvá krajina Európy zvažuje zimný zákaz prevádzky elektromobilov

Neskôr sa však vrátil na stôl, pretože fyziku oklamať možné nie je. Batériové elektromobily sú na energiu veľmi náročnými spotrebičmi. Ak by ich nabíjanie v budúcnosti nebolo regulované, mohli by ľahko spôsobiť blackout. Nemecký Welt pripomína, že ešte vlani návrh zákona hovoril len o obmedzení regulovateľných zariadení na maximálne 3,7 kW bez toho, aby došlo k ich „vypnutiu“. Teraz ale s odvolaním sa vlastné zdroje vo vláde tvrdí, že možnosti súčasného napájania nabíjačiek a ďalších výkonných zdrojov sú tak obmedzené, že zákon o „vyhladzovaní špičiek“ bude nakoniec oveľa tvrdší.

nabíjanie škoda enyaq Čítajte viac Nemci už chystajú obmedzenia pre nabíjanie elektromobilov

Prevádzkovateľom sietí má umožniť „vynútené prestávky nabíjania a kúrenia“ bez časového obmedzenia. „Federálna vláda chce dovoliť prevádzkovateľom sietí, aby v momente nedostatku obmedzovali napájanie súkromných elektrických áut, batériových úložných systémov a tepelných čerpadiel na dobu neurčitú,“ píše Welt. Ak by aj došlo k obmedzeniu len na spomínaných 3,7 kW, pre elektrické autá by to znamenalo komplikáciu. Na denné dochádzanie do práce to síce stačí, ale ak majiteľ elektromobilu plánuje pravidelné dlhé trasy, cez noc sa jeho auto nabiť nestihne. Hoci skupiny ako VDA či BWP požadujú pre elektromobilistov istoty, nik ich nebude vedieť garantovať.

Nórsko - elektrické autá Čítajte viac V Nórsku skolaboval predaj áut. Raj elektromobilov o ne zrazu nemá záujem

„Dodávky energie sú vzhľadom na prechod k obnoviteľným zdrojom naďalej nestabilné. Na druhej strane klimatické ciele nemeckej vlády prevádzkovať do konca dekády 15 miliónov elektromobilov a šesť miliónov tepelných čerpadiel, spôsobujú veľký tlak na elektrické siete,“ cituje Welt nemeckú Federálnu agentúr pre siete. Ide teda o schizofréniu, podobnú trendu v celej Európe. Chceme veľa elektrických áut s nulovými emisiami, no zároveň stále zvyšovať podiel zelenej elektriny z nestabilných zdrojov. Bez regulácie, ktorá sa čoskoro dotkne užívateľov elektromobilov to teda nepôjde.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #nabíjačky #Nememcko #nabíjanie elektromobilov
Články podľa značiek