Kysucká diaľnica D3 by mohla byť hotová v roku 2029. V ideálnom prípade

O kysuckej diaľnici D3 sa hovorí už 23 rokov. Prvé reálne kroky pre jej dobudovanie však prichádzajú až teraz.

15.03.2023 20:00
Kysucká diaľnica D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec Foto:
Dobudovanie kysuckej diaľnice D3 nadobúda o niečo reálnejšie kontúry. (ilustračné foto)
debata (122)

Pred necelými dvomi týždňami sme písali o tom, ako sa stavba kysuckého diaľničného privádzača síce postupne stále viac predražuje, no vyzerá to tak, že sa aspoň dokončí – a ak všetko pôjde dobre, už v tomto roku. Zároveň sme podotkli, že je to jediná seriózne rozpracovaná stavba z celého projektu dostavby diaľnice D3 po poľské hranice.

Aktuálne sa k tejto téme vyjadril aj dočasne poverený minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Podľa neho dobudovanie diaľnice D3 na Kysuciach môže byť podľa optimistického scenára reálne v roku 2029, respektíve 2030. Pripustil to v stredu v Krásne nad Kysucou. Dodal, že to však nevie garantovať.

„Momentálne prebieha štúdia uskutočniteľnosti, ktorej výsledky by sme mali mať túto jeseň, a tiež posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) teraz v princípe čaká, kým dobehnú tieto procesy, aby mohla pokračovať v investičnej príprave a neskôr aj výstavbe,“ skonštatoval Doležal. Podotkol, že o diaľnici D3 sa hovorí 23 rokov, no reálne kroky k jej príprave a výstavbe podnikajú teraz.

privadzac na D3 Čítajte viac Privádzač k D3 na Kysuciach je stále drahší. Cena je už takmer 15 miliónov

Európska komisia na výstavbu alokovala 770 miliónov eur. Potvrdil to vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha. „My sme si svoju úlohu splnili. Teraz je už celé roky tá úloha Slovensku, na slovenských staviteľoch. Európska komisia nemá kapacity stavať v členských krajinách ani budovy, ani cesty,“ povedal. Podľa Šuchu sú peniaze k dispozícii do roku 2027, predĺženie do roku 2029.

„Ak chceme čerpať európske prostriedky, musíme mať štúdiu uskutočniteľnosti a plnohodnotnú EIU. Niektoré veci urýchliť nevieme. Čo vieme urýchliť na našej strane, sú naše procesy, procesy v NDS,“ doplnil k tomu Doležal.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba diaľnic #kysucká diaľnica D3 #andrej doležal
Články podľa značiek