Záhorie: pokračuje oprava problematickej cesty medzi Pernekom a Rohožníkom

V danom úseku je doprava striedavo vedená v jednom jazdnom pruhu. Práce potrvajú do konca apríla.

23.03.2023 20:00
pernek-rohoznik-oprava cesty Foto:
Oprava cesty bude trvať až do konca apríla.
debata

Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) začal po zimnej stavebnej uzávere opäť s opravou cesty II/501 Pernek – Rohožník a to technológiou recyklácie za studena. V danom úseku je doprava striedavo vedená v jednom jazdnom pruhu. INnformuje o tom BSK na svojom webe.

Ide o dva úseky komunikácie, ktoré sa robia v súbehu – cestu II/501 medzi Pernekom a Kuchyňou a cestu II/501 medzi Kuchyňou a Rohožníkom. Celkovo ide o asi 9,6 km cesty opravovanej v polovičnom profile na viacero etáp v celkovej hodnote takmer 4,4 milióna eur. Práce sa budú realizovať do 30. 4. 2023.

„Komplexne opravujeme súvislé úseky tak, aby cesta mala dlhšiu životnosť. Aj tento úsek komunikácie sme vybrali práve z dôvodu rozsiahleho poškodenia vozovky, ako napríklad odtrhnutých krajníc, lokálneho poklesu vozovky, pozdĺžnych a priečnych trhlín,“ povedal predseda BSK Juraj Droba.

Cesta sa opravuje technológiou recyklácie za... Foto: BSK
pernek-rohoznik-oprava cesty2 Cesta sa opravuje technológiou recyklácie za studena.

Technológia pomocou recyklácie za studena na mieste je založená na druhotnom využití materiálov už zabudovaných v konštrukcii vozovky. Používa sa tam, kde je únosnosť vozovky vyčerpaná a poškodenie vozovky je v takom rozsahu, že je potrebné revitalizovať okrem krytu aj podkladné vrstvy. Celková hrúbka novej konštrukcie vozovky predstavuje 30 cm, z toho 20 cm tvorí zrecyklovaná vrstva a 10 cm nové asfaltobetónové vrstvy. Vyfrézovaný materiál sa použije na tvorbu nových nespevnených krajníc.

Pri tejto technológii je nevyhnutná aj tzv. technologická prestávka, počas ktorej môžu mať vodiči 7 dní pocit, že sa na ceste nič nedeje. Počas tejto fázy prebieha proces štiepenia a zrenia zabudovaných materiálov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BSK #oprava cesty #Rohožník - Pernek #cesta II/501
Články podľa značiek