Nekonečná rekonštrukcia mosta v Kežmarku bude čoskoro pokračovať

Frekventovaný most v Kežmarku by mohol byť hotový na prelome tohto a budúceho roku.

27.03.2023 20:00
Kežmarok doprava most dočasný otvorenie Foto:
Do ukončenia rekonštrukcia musia Kežmarčania využívať provizórny most.
debata

Most, ktorý sa nachádza na ceste I/66 v Kežmarku je mimoriadne frekventovaný, využívajú ho domáci, rovnako ako tranzitná doprava, keďže ide o hlavný ťah smerom na Poľsko. Denne to bolo približne 20 000 áut, vrátane množstva nákladných, z ktorých približne 3 000 boli ťažké kamióny. To viedlo k tomu, že sa jeho stav postupne zhoršoval, až ho napokon v januári 2020 uzavreli kvôli kritickej situácii a problémom s nosnosťou.

Boli postavené núdzové mosty a obchádzky a v marci minulého roku začala oprava pôvodného mosta, hotová mala byť do konca roku 2022. Súťaž vyhrali Cestné stavby Liptovský Mikuláš, ktoré postavili dočasný most. Následne objednávateľovi stavby, ktorým je Slovenská správa ciest (SSC) listom oznámili, že došlo k odpredaju časti podniku, a že tým prešli všetky práva a povinnosti vyplývajúce zo zmluvy o dielo na nástupnícku spoločnosť ZEDA.

Tú SSC požiadala o predloženie všetkých relevantných dokumentov, dokazujúcich, že pre dokončenie stavby spĺňa všetky podmienky, ekonomické, rovnako ako odborné. Spoločnosť ZEDA tak nespravila, následne Slovenská správa ciest práce na moste do vyriešenia situácie pozastavila. Spoločnosť ZEDA ju vyriešila tak, že sa zbalila a zo stavby odišla.

A tak začal celý kolotoč s verejným obstarávaním nanovo. To sa napokon podarilo a oprava mosta na by mala čoskoro pokračovať. Slovenská správa ciest už podpísala zmluvu so zhotoviteľom, ktorým je skupina dodávateľov C.M.R. – MBM Kežmarok na čele so spoločnosťou MBM-GROUP.

Zo zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv vyplýva, že práce by mali trvať deväť mesiacov od odovzdania staveniska a náklady sa vyšplhajú na takmer 1,8 milióna eur s DPH. Rekonštrukcia mostného objektu by mala pokračovať zhruba o mesiac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kežmarok #oprava mostu #cesta I/66 #most v Kežmarku
Články podľa značiek