Takto neuveriteľne prerobia starý železničný most v Trenčíne

Premena mostu začne už na jeseň, práce na ňom budú prebiehať až do roku 2026.

28.03.2023 20:00
most Trencin Foto:
Most bude zastrešený a dostane promenádny charakter.
debata (5)

Európske hlavné mesto kultúry je iniciatíva Európskej únie. Každý rok získajú tento titul 2 mestá. Tieto mestá sú z 2 rôznych krajín Európskej únie. Každé 3 roky titul získajú 3 mestá. Tretie mesto je z krajiny, ktorá nie je súčasťou Európskej únie. V roku 2026 budú dve Európske hlavné mestá kultúry – slovenský Trenčín a fínske Oulu.

A pri tejto príležitosti mesto Trenčín pripravuje aj jednu veľkolepú premenu, predstavilo ju na webe Trencin2026.sk.

Jej predmetom bude starý železničný most, v projekte premenovaný na Fiesta most, ktorý sa zmení na dvojpodlažný a promenádový. Práve na ňom sa bude odohrávať aj časť programu Európskeho hlavného mesta kultúry.

Prechádzať sa bude možné aj po streche mostu. Foto: Trencin2026.sk
most Trencin2 Prechádzať sa bude možné aj po streche mostu.

Most bude zastrešený, prechádzať sa budem dať aj po jeho streche, jeho súčasťou bude aj veľa zelenene a miesta pre šport a relaxáciu. Postavia na ňom päť malých stavieb, ktoré poskytnú priestor pre rôzne prevádzky. Okrem mosta bude revitalizovaný aj priestor okolo neho – teda na oboch nábrežiach.

Rozpočet na rekonštrukciu starého železničného mosta predstavuje 10,1 milióna eura bez DPH a pokryjú ho eurofondy s 8-percentnou spoluúčasťou mesta. Rekonštrukcia začne už na jeseň a práce budú trvať až do roku 2026.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #železničný most #most v Trenčíne #rekonštrukcia mostu #Trenčín 2026
Články podľa značiek