Do konca tohto roku by mali byť všetky trnavské križovatky ‘smart‘

Premena trnavských križovatiek na inteligentné bude stáť približne 3,8 milióna eur.

02.05.2023 20:00
krizovatka, semafor Foto:
Do konca roku budú trnavské križovatky nielen inteligentné, ale predovšetkým bezpečnejšie. (il. foto)
debata (1)

Trnava plánuje zaviesť do konca roka na všetkých križovatkách systém inteligentného riadenia križovatiek pomocou moderných technológií cez projekt Smart križovatiek. Mesto získalo na projekt viac ako 930 000 eur z európskych zdrojov. Celkovo na projekt počíta so sumou 3,8 milióna eur.

A čo znamená „smart“? Na vybraných ôsmich križovatkách budú inštalované radiče dopravy, detektory vozidiel, bezdotykové tlačidlá pre chodcov a cyklistov v kombinácii so zariadením pre slabozrakých a nevidiacich, monitorovacie a prehľadové kamery, automatické sčítače dopravy a dopravné informačné tabule.

Nákladné auto / Oprava / Údržba ciest / Cesta / Čítajte viac Cestu II/502 pre obnovu uzavreli od hranice Trnavského kraja po Dolné Orešany

Trnava začne realizáciu pravdepodobne ešte pred dokončením kontroly zo strany ministerstva. „Mesto má vyčlenené finančné prostriedky, vysúťaženého dodávateľa a zo strany samosprávy je všetko pripravené. Ak sa bude začiatok prác odkladať, nebude možné stihnúť ich ukončenie a odovzdanie do konca decembra 2023, čo je podmienkou vyplatenia dotácie zo strany štátu,“ vysvetlil primátor mesta Peter Bročka.

Ako informoval, tento projekt považuje v oblasti dopravy za strategický. „Faktom je, že mnohé eurofondové projekty sa naťahujú zo strany štátu. Zhotoviteľ zámeru nás upozorňuje, že sa kráti čas a blíži sa termín, po ktorom bude veľmi zložité stihnúť realizáciu do konca roka,“ povedal Bročka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #smart križovatky #inteligentné križovatky #rekonštrukcia križovatiek
Články podľa značiek