Dobrá správa: ‘Padajúci‘ diaľničný most pri Mýtnej sprejazdnia už v júni

Most v úseku rýchlostnej cesty R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce doteraz nebol uvedený do prevádzky, jeho sanácia trvala približne pol roka.

16.05.2023 20:00
most mytna Foto:
Most v úseku R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce začal sadať ešte skôr, než bol uvedený do prevádzky.
debata (51)

Most v rámci úseku rýchlostnej cesty R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce, ktorý vykazoval známky sadania, Národná diaľničná spoločnosť (NDS) sprejazdní už začiatkom júna. Aktuálne tam ešte prebiehajú práce na úpravách vozovky a na zaizolovaní mostných záverov. Informuje o tom NDS na svojom webe.

Most nebol doteraz vôbec sprejazdnený, na rozdiel od zvyšku úseku, ktorý bol motoristom daný doužívania koncom minulého roku. „Mostný objekt v križovatke Mýtna je založený na veľkopriemerových pilótach. Zaťažovacie skúšky pilót vyhoveli projektovanému zaťaženiu, no pri krajných oporách dochádza k hodnotám sadania, ktoré sa dostávali k limitom uvažovaným v návrhu mosta. Pre zabránenie ďalšieho možného sadania krajných opôr sa pristúpilo k vylepšeniu podložia pod pilótami technológiou tlakovej injektáže, ktorá v súčasnej dobe prebieha,“ vysvetlila vtedy hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

mytna R2 most Čítajte viac Situácia je vážna. Diaľničiari sa vyjadrili k uzavretému mostu na R2

Na základe geodetických meraní samotného mosta, priestoru pred a za ním pripravila NDS zoznam opatrení pre komplexnú úpravu v úseku, v ktorom došlo k sadaniu mostného a cestného telesa. V rámci nej sa uskutočnila rektifikácia ložísk na dvoch oporách, úprava odvodnenia mosta, úprava dlažby pod mostom, a výškového vedenia zvodidiel na krídlach.

Takisto boli potrebné úpravy na mostných záveroch, úprava stredného deliaceho pruhu, protihlukovej steny, vozovky v potrebnej dĺžke, betónového monolitického žľabu a výšková úprava inklinometra v strednom deliacom pruhu pri dvoch oporách.

Prečo začal sadať čerstvo dokončený diaľničný most ešte pred jeho uvedením do prevádzky, kto je za tento stav zodpovedný a o koľko navýšila cenu mosta jeho oprava ešte nie je známe.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #oprava mosta #rýchlostná cesta R2 #most v križovatke Mýtna #Mýtna - Lovinobaňa
Články podľa značiek