Rýchlostná cesta R2: Pozrite sa, ako rastie najdlhšia estakáda na Slovensku

Úsek rýchlostnej cesty R2 Kriváň – Mýtna je tvorený hlavne estakádami, vrátane najdlhšej na Slovensku. Tá bude mať vyše 4 km a prechádzať bude údolím Krivánskeho potoka.

18.05.2023 20:00
krivan-mytna Foto:
Práce na najdlhšej estakáde na Slovensku pokračujú vysunutím jej desiateho segmentu.
debata (12)

Výstavba vyše 9-kilometrového úseku rýchlostnej cesty R2 Kriváň – Mýtna by mala stáť vyše 232 miliónov eur bez DPH. Dokončený bude zrejme koncom roku 2024 a stavia ho združenie spoločností Doprastav, Strabag a Eurovia.

Ide o technicky náročný úsek, tvorený hlavne estakádami, vrátane najdlhšej na Slovensku. Tá bude mať vyše štyri kilometre a bude prechádzať údolím Krivánskeho potoka. Výstavba je komplikovaná aj preto, že estakáda je situovaná vo výške 15 až 45 metrov ponad trasu cesty I/16, navyše sa stavia v tesnej blízkosti vysokého napätia a existujúcej zástavby.

Ako výstavba pokračuje, informovali začiatkom týždňa diaľničiari na svojom webe. Mostní špecialisti podľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) už vysunuli v poradí 10. segment vyše štvorkilometrovej estakády. Zároveň sa montujú ďalšie dve výsuvné skruže a prostredníctvom nich sa realizuje nosná konštrukcia estakády.

zväčšiť Rýchlostná cesta R2, úsek Kriváň - Mýtna Foto: NDS
R2 krivan mytna1 Rýchlostná cesta R2, úsek Kriváň - Mýtna

A ako vysúvanie segmentu vyzerá? Po zabetónovaní jeho hornej dosky sa čaká približne dva dni na dosiahnutie predpísanej pevnosti potrebnej na napínanie. Po jej dosiahnutí sa predpínajú pozdĺžne a priečne káble. Po napnutí celého segmentu sa segment oddební a pripraví na výsuv. Po vysunutí sa most zaistí proti posunu a pokračuje sa na ďalšom segmente, čo obnáša nastavenie podlahy a krídiel, debnenie stien, osadenie prefabrikovaných vzpier, montáž armatúry spodnej dosky a steny a takisto realizáciu priečnika, betonáž spodnej dosky, betonáž stien a priečnika, debnenie stropu, montáž výstuže a následne betonáž hornej dosky.

Okrem prác na mostoch sa v úseku rýchlostnej cesty R2 Kriváň – Mýtna aktuálne pracuje na zemných prácach, sanácii podložia, odkope materiálu a na realizácii násypov. Okrem toho sa osádzajú prefabrikované betónové dielce na oporných múroch, na ktorých sa takisto realizujú i zemné práce. V neposlednom rade sa pracuje aj na odlučovačoch ropných látok – realizujú sa zemné práce, osádzajú sa prefabrikované šachty a ukladá sa potrubie.

Úsek Kriváň – Mýtna

Začiatok úseku R2 Kriváň – Mýtna nadväzuje na úsek R2 Pstruša – Kriváň. Koniec úseku sa pred obcou Mýtna napojí na úsek R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce, ktorého odovzdanie motoristom do užívania predpokladáme už tento rok. R2 je vedená v údolí Krivánskeho potoka medzi pohoriami Slovenského Rudohoria, Poľany a Javoria. Motoristi po dostavbe získajú bezpečné diaľničné spojenie z Bratislavy až po Lučenec. Nová štvorprúdovka odľahčí okolité obce i cestu prvej triedy od tranzitnej dopravy.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #rýchlostná cesta R2 #Kriváň - Mýtna #najdlhšia estakáda
Články podľa značiek