Od stredy rátajte s obnovením kontrol na hraniciach Slovenska so všetkými susedmi

Dôvodom obnovenia kontrol je konanie medzinárodnej bezpečnostnej konferencie Globsec, Budú trvať až do 8. júna.

22.05.2023 20:00
hranice hraničný prechod Lanžhot Foto: ,
Kontroly na hraniciach budú trvať až do 8. júna.
debata (23)

Od stredy 24. mája sa dočasne obnovia kontroly na hraniciach Slovenska s Rakúskom, Maďarskom, Poľskom, Českom a na medzinárodných letiskách. Potrvajú do 8. júna. Cieľom je zaistenie bezpečnosti počas konania sa konferencie Globsec 2023 Bratisla­va Forum.

„Pre zrýchlenie procesu hraničnej kontroly odporúčame všetkým osobám vstupujúcim na naše územie, aby mali svoje cestovné doklady pripravené na kontrolu. Občanom Slovenskej republiky a občanom Európskej únie postačuje občiansky preukaz, občania iných štátov musia mať cestovný pas, prípadne iné doklady, ktoré ich oprávňujú na pobyt na území SR,“ uviedol rezort vnútra.

Na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii Globsec 29. až 31. mája sa zúčastnia významné politické a iné osobnosti verejného života z Európy a z ostatných častí sveta. Zavedením dočasných kontrol sa má na hraniciach vytvoriť tzv. prvý filter na zabránenie príchodu osôb, ktoré by mohli ohroziť verejný poriadok.

Rozsah vykonávania hraničných kontrol na hraniciach bude podľa Ministerstva vnútra SR vychádzať z aktuálnych hrozieb a bude obmedzený na nevyhnutný čas. „Policajný zbor bude tieto opatrenia vykonávať tak, aby dochádzalo iba k minimálnemu vytváraniu čakacích dôb na vnútorných hraniciach Slovenskej republiky,“ deklaroval rezort. S policajtmi môžu tvoriť hliadky na hraniciach aj vojaci. Na posilnenie Policajného zboru vláda denne vyčlenila do 150 príslušníkov Ozbrojených síl SR.

Pozemné hranice SR s Poľskom, Českom, Rakúskom a Maďarskom bude možné počas trvania kontrol prekračovať iba na vybraných hraničných priechodoch s výnimkou zložiek integrovaného záchranného systému, osôb vykonávajúcich práce na poľnohospodárskych alebo lesných pozemkoch, poľovníkov a rybárov pri výkone svojej činnosti do piatich kilometrov od vnútornej hranice.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #hraničné kontroly #kontroly na hraniciach #Globsec 2023
Články podľa značiek