České dráhy kúpili unikátny švajčiarsky panoramatický vozeň. Práve začína jazdiť

Panoramatický vozeň je na pravidelnej linke v Česku nasadený vôbec po prvýkrát.

26.05.2023 12:00
KISS SBB Apm61 Panoramwagen Spur1-2048x1536
Ide o rovnaké vozne, aké sú využívané na legendárnej vyhliadkovej jazde cez Gotthardský priesmyk vo Švajčiarsku.
debata (4)

Unikátny vyhliadkový panoramatický švajčiarsky železničný vozeň Apm61 Pano začne v Česku jazdiť už od budúceho mesiaca. Švajčiari majú vo vlastnom vozovom parku len 12 takýchto vozňov.

Nasadený bude ako vozeň prvej triedy na vlaku EC 104 a EC105 (Porta Moravica), na trase Graz (Rakúsko) – Przemysl (Poľsko) a späť. Ten v českom úseku odchádza z Břeclavi o 9:10 a na ceste späť o 16:42 z Bohumína. V niektoré dni ešte nie je aktuálne možné miestenku kúpiť, vo väčšine termínov po 11. júni už áno. Ide o vozidlo prvej triedy. Flexi základný lístok vo vozidle vrátane miestenky zadarmo z Břeclavi do Ostravy vyjde 421 českých korún (cca 18 eur) pri nákupe cez e-shop alebo aplikáciu Můj vlak.

Švajčiarsky panoramatický vozeň Apm61 Pano. Foto: Petr Šťáhlavský / České dráhy
pano Švajčiarsky panoramatický vozeň Apm61 Pano.

Panoramatický vozeň sa objavil v Česku predvlani pri prezentačnej jazde Connecting Europe Express, na pravidelnej linke nebol doteraz nasadený nikdy.

Vďaka čiastočne presklenej streche umožňuje podstatne väčšie výhľady ako z bežného vozidla. „SBB ich kúpili pre atraktívne cestovanie cez Švajčiarsko alebo v údolí Rýna zo Švajčiarska na sever Európy. Jazdili aj na spojoch do Nice alebo Viedne, od roku 2016 jazdia do rakúskeho Grazu. SBB ich kúpili v rokoch 1991/1992 v počte 12 kusov,“ dodal hovorca Českých dráh Petr Šťáhlavský.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #České dráhy #panoramatický vozeň #Apm61 Pano
Články podľa značiek