V Žiline vybudujú 9 smart priechodov a nové stacionárne radary

Inteligentné priechody budú aj zbierať dáta, rovnako ako nové merače hustoty dopravy, ktoré v meste pribudnú tiež.

30.05.2023 20:00
Prechod pre chodcov Foto:
Vybudovanie smart priechodov bude stáť približne 168-tisíc eur.
debata

Súčasťou každého žilinského smart priechodu bude inteligentné LED osvetlenie umiestnené na dvoch stožiaroch, obojstranné signalizačné LED svietidlá, dva detektory pohybu, dopravné značky s fluorescenčným podkladom a riadiaca jednotka SMART systému na riadenie intenzity osvetlenia a blikania napojená na verejné osvetlenie. Vďaka kontrastnému nasvieteniu priechodov sa dosiahne lepšia viditeľnosť chodcov, čím sa zvýši ich bezpečnosť. Realizácia priechodov zahŕňa aj vodorovné dopravné značenie. Mesto Žilina o projekte informuje prostredníctvom svojho webu.

„Inteligentné priechody pre chodcov nám budú zároveň zbierať dáta o pohyboch chodcov, pričom s údajmi budeme následne ďalej pracovať. Na základe kľúčových informácií o frekvencii pohybu na jednotlivých úsekoch v čase budeme vedieť lepšie formulovať dopravnú stratégiu,“ vysvetlil primátor Žiliny Peter Fiabáne. Na každom priechode bude tiež nainštalovaný smart senzor pre snímanie atmosférických veličín, ako napríklad teploty, vlhkosti či prachových častíc.

Nové stacionárne radary a sčítače dopravy

V Žiline zároveň pribudnú na rovných úsekoch s častým prekračovaním rýchlosti merače rýchlosti. Nainštalované budú na Ul. Tajovského, Vysokoškolákov – lesopark, M. R. Štefánika, P. O. Hviezdoslava, na Hôreckej ceste a na Hlinskej ulici. V rámci moderných technológií pribudnú v meste aj merače hustoty dopravy, ktoré budú monitorovať dôležité vstupy do mesta od Tepličky nad Váhom, Rosiny, od diaľnice D1, Lietavskej Lúčky, od Hôrok, od diaľnice D3, od Kysuckého Nového Mesta a od Mojšovej Lúčky/Strečna.

Do deviatich inteligentných priechodov, ktoré zhotoviteľ dokončí do konca novembra 2023, žilinská radnica investuje vyše 168-tisíc eur. Investícia je z 95 % financovaná z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra v rámci projektu Moderné technológie v meste Žilina.

Projekt zahŕňa aj prípravu ďalších smart riešení, pri ktorých už samospráva uzatvorila so zhotoviteľmi zmluvy, a začnú sa realizovať v najbližších mesiacoch. Ide napríklad o inteligentný kamerový systém mestskej polície, ktorého súčasťou bude 19 otočných, 3 pevné a 20 osobných kamier pre príslušníkov mestskej polície či zobrazovacia video-stena v riadiacom stredisku.

Kde smart priechody budú?

Lokality, v ktorých nové priechody pribudnú, samospráva vybrala po zvážení dopravnej situácie, majetko-právneho stavu a technických možností pripojenia na elektrickú sieť. Spoločnosť ELZA – Elektromontážny závod Bratislava a. s., ktorá je realizátorom stavebných prác, vybuduje priechody na Ulici Vysokoškolákov pri OBI, pri Poliklinike ŽILPO, na Ulici Pri Celulózke, Veľký Diel (lesopark), A. Rudnaya-Centrálna, na Štefánikovom námestí, na križovatke Priemyselnej ul. s Rázusovou ul., na Závodskej ceste a na križovatke Ul. R. Zaymusa s Komenského ulicou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #priechod pre chodcov #stacionárne radary #inteligentné priechody #smart priechody
Články podľa značiek