Pokuta za nezaplatenie mýta klesne z jeho 150-násobku na 50-násobok

Pokuta sa môže odpustiť aj úplne, pokiaľ vinník neuhradené mýto zaplatí počas nasledujúceho dňa. Umožní to novela zákona, platná od 1. júla.

08.06.2023 20:00
myto Foto:
Novela zákona o výbere mýta začne platiť od 1. júla.
debata

Pokuty za neuhradenie mýta pre prevádzkovateľov nákladných áut sa znížia. Vyplýva to z novely zákona o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií, schválenej Národnou radou SR, ktorú už podpísala aj prezidentka SR.

Doležal o diaľniciach: Ušetríme milióny a prídeme o stámilióny

Video
Doležal o diaľniciach: Ušetríme milióny a prídeme o stámilióny

Pokuta za nezaplatenie mýta klesne z jeho 150-násobku na 50-násobok, pričom najvyššia možná pokuta bude 800 eur a v blokovom konaní 500 eur. Ak by nebolo možné určiť výšku nedoplatku, novela znižuje pokutu zo 700 na 500 eur. Pokuta sa môže odpustiť aj úplne, pokiaľ vinník neuhradené mýto zaplatí počas nasledujúceho dňa.

Sky Toll, CzechToll Čítajte viac SkyToll teoreticky môže mýto prevádzkovať až do roku 2027

„Sankcie v prípade vodiča v dikcii zákona o výbere mýta sú oproti zákonu o diaľničnej známke o 250 % vyššie v porovnaní maximálnych sadzieb pokút. Pritom v oboch prípadoch porušujú svoju povinnosť rovnako a dokonca nemajú ani žiadny majetkový prospech za užívanie týchto ciest, keďže je prejdená vzdialenosť následne vyčíslená a doplatená,“ vysvetlil svoj zámer predkladateľ. Novela bude účinná od 1. júla tohto roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mýto #mýtny systém #pokuta za neuhradené mýto
Články podľa značiek