Hyundai Getz (2002 – 2008)

Už čoskoro dostane svojho nástupcu s názvom i20, no to rozhodne neznamená koniec jeho kariéry. Hyundai Getz, vyrábaný od roku 2002, patril totiž k najvydarenejším a najspoľahlivejším kórejským automobilom tohto desaťročia. Predajný úspech spôsobil, že sa s ním môžete často stretnúť v autobazároch. A verte, že má čo ponúknuť.

28.10.2008 06:25
Hyundai Getz Foto:
Pri modernizácii dostal Getz nielen nové motory, ale aj pozmenenú prednú masku a nové zadné svetlá.
debata

V porovnaní s ostatnou kórejskou produkciou si Getz získal Európanov najmä vďaka mimoriadne vydarenému dizajnu. Nie náhodou. Rodil sa totiž priamo v Európe. Konkrétne v nemeckom Russelsheime. Dĺžkou  3,8 metra síce nemohol úplne konkurovať Škode Fabia, no v kontexte nižšej triedy patril k velikánom. Toyota Yaris bola od neho kratšia o 17 cm  a Fiata Panda o 27 centimetrov. Getz teda dodnes predstavuje ideálny kompromis medzi automobilmi mini a nižšou triedou. V praxi to znamená slušnú ponuku priestoru v interiéri a kufor s objemom 254 litrov, čo je len o šesť menej, ako mala prvá generácia Fabie. A bol tu aj ďalší bonus – posuvná zadná lavica.

Zariadenie interiéru zodpovedalo kórejským zvyklostiam. Šedá palubná doska z tvrdých plastov ani sedadlá s biednym bočným vedením síce neočarili, ale s ergonómiou a vybavením bol na tom Getz vždy slušne. Za dobre vybaveného Getza s ABS klimatizáciou ste zaplatili približne toľko ako za základnú Fabiu. To platí napokon dodnes.

Aj pod kapotou mal Getz čo ponúknuť. Kým konkurencia operovala zväčša trojvalcami, Getz prišiel s benzínovými štvorvalcami s trojventilovou technikou objemu 1,1i (46 kW) a 1,3i (60 kW). Stretnúť sa môžete dokonca so 16-ventilovou jednašestkou s výkonom 77 kW! Výkonový náskok si Getz zachoval aj po inovácii v roku 2005. Slabší motor si posilnil o 3 kW a motor 1,3 12V nahradila mimoriadne živá 16-ventilová jednaštvorka s výkonom 71 kW.  Takmer sto koní bolo v aute tejto triedy v tom čase skutočnou raritou. Daňou bola však o niečo vyššia spotreba. Tak či tak je práve tento motor najlepšou voľbou. Tak z hľadiska výkonu, ako aj spoľahlivosti. Staršia jednatrojka totiž trpela napríklad vysokou spotrebou oleja.

Hoci Hyundai montoval do Getzu  aj dieselové motory, najprv trojvalec 1,5 CRDi (60 kW) a neskôr aj úplne nový štvorvalec 1,5 CRDi so vstrekovaním common rail a variabilnou geometriou lopatiek s výkonmi 65 alebo až 81 kW (!), nie sú z dôvodu servisných nákladov dobrou voľbou. Týka sa to najmä staršieho trojvalca, ktorý trpel únikmi oleja, poruchami vstrekovačov, a najmä hlučným chodom a vibráciami.

Jazdnými vlastnosťami Getz mierne vytŕča z triedy. Jednoduchý podvozok totiž ťaží z väčšieho rázvoru náprav a rozchodu kolies, ako majú menší konkurenti. Aj odpružením je na tom celkom dobre, čo na našich cestách určite oceníte.

V roku 2005 prešiel Getz inováciou. Dostal nielen spomínané nové motory, ale aj facelift prednej masky a nové zadné svetlá, čo ho ešte viac priblížilo vkusu európskych zákazníkov. Tí však ocenia aj skutočnosť, že Getz patrí podľa výsledkov TUV k tým spoľahlivejším  a dokonca ponúka štvorhviezdičkovú bezpečnosť.

Výhody:
nadčasový dizajn
priestranný interiér a kufor
výkonné motory
spoľahlivosť (okrem 1,5 RDi)
slušné vybavenie
priaznivé ceny

Nevýhody:
nižší akustický komfort
lacné plasty
vyššia spotreba (1,4 16v)

Najčastejšie poruchy:
Vôle na prednej náprave, centrálne uzamykanie, zlé ložiská zadnej nápravy, vyššia spotreba oleja, praskanie žiaroviek v hlavných svetlometoch, korózia antény, korźia konektorov riadiacej jednotky, poruchové vstrekovače systému common-rail.

debata chyba
Články podľa značiek