Ceny jazdených áut raketovo rastú. Na Slovensku najviac zdražel Golf

Výrazné zdražovanie jazdených áut nie je iba našou špecialitou. Je to trend, badateľný v celej strednej Európe. Tak, ako u nás zdražel skokovo Golf, v Česku to bola Škoda Rapid a v Poľsku Opel Astra.

06.07.2021 05:00
Jazdene auta ilustracny Foto:
Cena jazdených áut rastie v celej strednej Európe.
debata (14)

Dlhotrvajúca pandémia a s ňou spojený dlhodobý pokles dovozu jazdených áut mali efekt, ktorý sa dal očakávať. Zvyšovala sa pri nich cena, vek a aj počet najazdených kilometrov. Priemerná cena jazdeného auta bola podľa štatistík spoločnosti AAA Auto koncom minulého roku na Slovensku 6 300 eur, pričom priemerná hodnota najazdených kilometrov vzrástla zo 162– na 166-tisíc. Zároveň autá priemerne zostarli z 9,1 na 9,7 roka.

Aký bol na Slovensku bestseller pri jazdených autách určite neprekvapí. Podľa algoritmov spoločnosti Carvago bola na Slovensku v roku 2020 najpredá­vanejším jazdeným modelom Škoda Octavia s rokom výroby 2017 vo verzii kombi so 140-tisíc kilometrami a priemernou koncovou cenou 13 545 eur.

TUV Report 2012 ilustracni 10 800 600 Čítajte viac TÜV: Toto je ‘Sedem nespoľahlivých’. Radšej sa im vyhnite

Kto čakal, že po uvoľnení protipandemických opatrení sa ceny jazdených áut „normalizujú“, sa mýlil. Zákazníci sa opäť vrátili do obchodov, kde však bola nízka ponuka, ktorá ceny ešte viac „vyšpičkovala“. Trh s ojazdenými autami začal lámať rekordy a odložená spotreba spojená s extrémnym dopytom vytlačila ceny niektorých modelov ešte viac nahor. A ktorých konkrétne?

Spoločnosť AURES Holding to zisťovala v rámci analýzy vývoja cien na celom slovenskom trhu u päťročných ojazdených áut (rok výroby 2016) za prvých 6 mesiacov tohto roku. „Ak sa pozrieme na TOP 5 ponúkaných modelov inzerovaných na celom slovenskom trhu, tak suverénne najvyšší nárast ceny za posledný polrok zaznamenal piaty najpredávanejší model Volkswagen Golf, kde stredná hodnota ceny päťročného vozidla vzrástla od januára o 1 150 eur na súčasných 11 945 eur. Takto rapídny nárast ceny si nepamätáme," hovorí prevádzkový riaditeľ autocentier AAA Auto Petr Vaněček.

Jazdene auta ilustracny Čítajte viac Jazdené autá v Česku prihlásite trikrát lacnejšie! Ako je to možné?

V percentách je najvyšší nárast pri modeli Volkswagen Golf, ktorého stredná hodnota ceny za posledných šesť mesiacov stúpla o 10,7 % na súčasných 11 945 eur. Ešte v januári sa pritom tento model najčastejšie predával o 1 150 eur lacnejšie. Podobne je na tom aj Volkswagen Passat, ktorý je najčastejšie ponúkaný za 14 414 eur, pričom na začiatku roka to bolo 13 900 eur.

V Českej republike je najväčší cenový nárast pri modeli Škoda Rapid, u ktorého cena stúpla o 9 % na súčasných, v prepočte 8 500 eur. Ešte v januári sa tento model predával o 700 eur lacnejšie. V Poľsku je situácia podobná, kde najobľúbenejší a dlhodobo najpredávanejší model na tamojšom trhu Opel Astra zdražel od januára o 6,5 % a aktuálne je najčastejšie ponúkaný v prepočte za 9 160 eur. Zdraženie v Poľsku sa pohybuje v rozmedzí medzi 4 až 7 % v závislosti od konkrétneho modelu.

Analytici sa zhodujú v tom, že ceny áut „z druhej ruky“ budú rásť aj v druhom polroku, aj keď už nie tak výrazne. „Ceny jazdených áut porastú ešte aj v ďalších mesiacoch, avšak už to bude rádovo v jednotkách percent,“ dopĺňa Vaněček.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #jazdené autá #ojazdené autá #AAA auto #Aures Holding #Carvago #ceny jazdených áut
Články podľa značiek