Predajcovia falšujú pôvod áut. Ako české predávali aj auto z Nikaraguy

Falšovanie pôvodu je tretím najčastejším podvodom pri predaji jazdených áut.

20.09.2022 16:00
autobazár, ojazdené auto, doprava, autá Foto: ,
Sfalšovať pôvod áut je jednoduchšie, než by sa mohlo zdať.
debata (1)

Spoločnosť Cebia analyzovala pôvod takmer 420-tisíc jazdených áut, ktoré boli ponúkané na veľkých inzertných portáloch od začiatku minulého roku do mája 2022. A výsledok bol prekvapivý aj pre expertov.

Každé dvadsiate auto, ktoré bolo u našich západných susedov inzerované ako „tuzemské“, teda kúpené v Česku, malo v skutočnosti zahraničný – a občas aj veľmi pochybný pôvod. Predajcovia sa snažili deklarovať autá ako české, pretože zákazníci majú sklon viac dôverovať „domácim autám“, než tým zo zahraničia. Falšovanie pôvodu je podľa štatistík tretím najčastejším podvodom po zatajovaní havárií a stáčaní kilometrov.

Časť preverovaných áut, ktoré boli registrované po celý čas svojej prevádzky v Českej republike a predávané s „tuzemským pôvodom“ v skutočnosti pochádzali zo severnej Afriky, hlavne z krajín ako Alžírsko, Maroko alebo Egypt, niektoré boli dokonca z Nikaraguy alebo Mexika.

zväčšiť Krajiny, z ktorých pochádzali preverované vozidlá. Foto: Cebia
cebia Krajiny, z ktorých pochádzali preverované vozidlá.

Väčšina z tých, ktoré boli deklarované ako domáce – teda s českým pôvodom – samozrejme ale pochádzali z európskych krajín, najmä z Nemecka, Slovenska, Rakúska a Francúzska, ale aj z juho- a východoeurópskych krajín ako Ukrajina, Bielorusko, Rusko alebo Poľsko. Pomerne časté boli aj reexporty, napríklad autá vyrobené pre Taliansko sa doviezli do Čiech, potom na Slovensko a opätovne do Čiech, následne sa predávali ako autá s českým alebo slovenským pôvodom.

jazdené autá Čítajte viac Autá starnú! V 1. polroku sme individuálne dovezli 30 000 'jazdeniek'

Takto manipulovať s pôvodom auta je ľahšie, než sa môže zdať, pretože skutočnú krajinu pôvodu zväčša nemožno zistiť z veľkého technického preukazu. Môže v ňom byť uvedená posledná krajina dovozu, kde však mohlo dôjsť len k účelovej registrácii vozidla, aby u neho mohol byť deklarovaný napríklad nemecký pôvod. V kópii technického preukazu potom nemusí byť informácia žiadna.

Ako sme spomenuli vyššie, pôvod auta je významným faktorom, ktorý zákazníci zohľadňujú pri kúpe jazdeného auta a pokiaľ si auto preverujete, zamerajte sa aj naň. Ak je nejasný, môže ísť s veľkou mierou pravdepodobnosti o špekulatívny predaj a vybrané auto môže mať sfalšované aj ďalšie dáta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cebia #jazdené autá #ojazdené autá #podvody s autami
Články podľa značiek