Stáčanie tachometrov ostáva bez trestu

Ani nekonečné diskusie okolo stáčania tachometrov nemenia nič na tom, že tento jav zatiaľ ostáva deliktom bez trestu. Škody sa pritom pohybujú na úrovni desiatok miliónov eur.

14.03.2012 11:50
Tachometer Foto:
Stáčanie tachometrov je pri jazdených autách veľkým problémom.
debata (4)

Pretáčanie tachometrov na ojazdených vozidlách sa na Slovensku stalo národným športom. Spoločnosť AAA AUTO sa preto snaží o postavenie tejto nekalej praktiky mimo zákon. Tento podvod totiž ohrozuje predajcu ojazdených vozidiel rovnako ako jeho zákazníkov.

„Je to neuveriteľné, ale situácia stále nie je pod kontrolou,“ komentuje situáciu generálny riaditeľ a hlavný akcionár spoločnosti AAA AUTO Anthony Denny a dodáva: „Snažíme sa na slovenskom trhu v boji s pretáčaním tachometrov uplatňovať skúsenosti zo západných krajín EÚ. Každý, kto nám predáva vozidlo, musí podpísať čestné prehlásenie, že sú najazdené kilometre skutočné. Pokiaľ napriek všetkým opatreniam vykúpime a predáme stočené vozidlo a neskôr tento fakt odhalíme, samozrejme, novému majiteľovi vrátime plnú kúpnu cenu vozidla.“

Šokujúci stav potvrdzujú aj zástupcovia expertnej firmy CEBIA a združenia SOVA: „Iba v minulom roku sme odhalili na Slovensku až 65 000 automobilov s upraveným počtom najazdených kilometrov. Celková takto spôsobená škoda sa podľa nášho odhadu pohybuje okolo 60 miliónov eur,“ uviedol riaditeľ Martin Pajer.

Predseda Spolku na ochranu vlastníkov automobilov SOVA Mgr. Július Petrus k tomu dodáva: „Za posledný rok sme zaznamenali značný nárast počtu sťažností na stočené automobily. Je to teraz hlavný problém na trhu ojazdených vozidiel v Slovenskej republike. Dúfame, že po voľbách sa konečne nájdu politici, ktorí budú schopní s týmto problémom účinne bojovať prijatím nového zákona. SOVA je ochotná a pripravená na takomto novom zákone spolupracovať, keďže takýto zákon je na Slovensku veľmi potrebný, ba priam nevyhnutný.“

AAA AUTO za dvadsať rokov svojej činnosti stanovilo štandardy, ktoré posunuli obchodovanie s ojazdenými vozidlami na kvalitnejšiu úroveň. V tomto duchu už niekoľko rokov hľadá AAA AUTO cesty, ako presadiť zákonné ustanovenie, ktoré by pretáčanie tachometrov tvrdo sankcionovalo. V Českej republike AAA AUTO dokonca predložilo vlastný návrh novely trestného zákonníka, ktorá by umožňovala trestať manipuláciu s tachometrami viacročným väzením. Nejde iba o zachovanie férového obchodovania, ale hlavne o bezpečnosť. Jasné zákonné pravidlá by tak pomohli obmedziť nebezpečné jednanie, ktoré sa týka tak veľkej skupiny, akou majitelia a vodiči automobilov bezpochyby sú.

4 debata chyba
Články podľa značiek