Škoda Citigo CNG: Za 81 eur 2 619 kilometrov

Majster sveta v úspornej jazde, Rakúšan Gerhard Plattner, zlomil ďalší rekord. Na malej Škode Citigo CNG spaľujúcej zemný plyn prešiel za päť dní 2 619 km s priemernou spotrebou len 2,39 kg plynu na 100 km.

08.08.2013 12:00
Škoda Citigo CNG Foto:
Rekordnú jazdu uskutočnil Gerhard Plattner na sériovej Škode Citigo CNG bez akýchkoľvek dodatočných úprav.
debata (3)

Rekordná jazda, na ktorú sa vydal Plattner minulý týždeň, viedla cez deväť európskych krajín. Z talianskej Vicenzy cez Rakúsko, Maďarsko, Slovensko, Českú republiku, Nemecko a ďalej na sever až do švédskeho Štokholmu. Plattner šoféroval sériovú Škodu Citigo CNG (50 kW) bez akýchkoľvek dodatočných úprav.

Trasa merala presne 2 619 km. Cieľom bolo dosiahnuť rekordne nízku spotrebu, a hlavne, vystačiť s rozpočtom na palivo, ktorý predstavoval len 100 eur. To sa aj podarilo. Po dorazení do cieľa namerali Škode Citigo CNG spotrebu len 2,39 kg zemného plynu na 100 km. To je o 0,51 kg menej, než udáva sám výrobca. Po celý čas pritom Plattner využíval ako palivo výhradne zemný plyn, hoci Citigo CNG má aj nádrž na benzín.

„Počas posledných dvoch dní to bolo trochu napäté, ale o úspechu som ani chvíľu nepochyboval. Aj napriek nečakanému zvýšeniu cien CNG v Taliansku a vo Švédsku mi obmedzený rozpočet na palivo stačil a dokonca mi zostalo ešte 18,76 eura,“ povedal Plattner po príchode do Štokholmu. Na čerpacích staniciach tak Plattner minul len 81 eur.

Plattner má na konte už desiatky rekordov,... Foto: Škoda-Auto
Škoda Citigo CNG Plattner má na konte už desiatky rekordov, medzi inými aj za volantom vozidiel Škoda.

Plattner nie je v úsporných jazdách žiadnym nováčikom. Na konte ich má desiatky. A to aj za volantom škodoviek. Guinnessova kniha rekordov ho označuje za „najvšestrannej­šieho vodiča sveta“. Už roku 2005 prešiel napríklad so Škodou Fabia približne 18 000 kilometrov. Precestoval pritom 31 štátov.

Vtedy mal so sebou na tankovanie len 1 000 eur. V máji 2011 prešiel na jediné natankovanie vozidla Škoda Fabia GreenLine z Rakúska do Dánska a späť. Po prejdení 2 006-kilometrovej trasy ukazoval palubný počítač priemernú spotrebu 2,21 litra nafty na 100 kilometrov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #spotreba #rekord #Škoda #Citigo #CNG #zemný plyn
Články podľa značiek