Faurecia Oasis: Francúzi vyvíjajú sedadlá budúcnosti

Myslíte si, že v oblasti automobilových sedadiel už bolo všetko objavené? Francúzska spoločnosť Faurecia vidí ešte obrovské rezervy. Zhmotnila ich v projekt Oasis.

03.03.2014 12:00
Faurecia Oasis Foto:
Sedadlám budúcnosti pribudne podľa spoločnosti Faurecia inteligencia. Nastavia sa podľa vašich telesných rozmerov, váhy a účelu.
debata

Moderné automobilové sedadlá môžu byť už dnes vybavené všemožným komfortom. Od vyhrievania a ventilácie až po masáž a elektrické nastavenie polohy či tuhosti jednotlivých častí operadiel a sedákov. Spoločnosť Faurecia, ktorá je šiestym najväčším dodávateľom komponentov pre automobilový priemysel, zvlášť sedadiel a interiérových systémov, však hľadá ďalšie možnosti.

Predstaví ich v koncepte sedadla budúcnosti Oasis. Zatiaľ vyzerá celý projekt akoby išlo o prototyp sedadla pre oddelenie first class luxusného dopravného lietadla, ale opak je pravda. Oasis je vraj v prvom rade projekt pre automobilový priemysel. Od roku 2015 by ním malo byť vybavené vozidlo zatiaľ utajenej americkej značky. Vzhľadom na luxus sa samozrejme špekuluje o Cadillacu alebo o Lincolne.

Špekuluje sa, že nové ultraluxusné sedadlá... Foto: Faurecia
Faurecia Oasis Špekuluje sa, že nové ultraluxusné sedadlá poputujú v roku 2015 do nového modelu americkej značky.

Hlavná zmena v porovnaní s najluxusnejšími sedadlami je v automatickom nastavovaní. Kým doteraz ste na to potrebovali množstvo tlačidiel, sedadlo Oasis vyberie optimálnu polohu samo, na základe vašej výšky, váhy či aktuálnej situácie. Pomôžu mu aj rôzne senzory a kamery.

S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o projekt pre zadných pasažierov. Na sedadlo šoféra je totiž sedadlo Oasis príliš robustné a navyše mu chýbajú bezpečnostné pásy. K tomu všetkému pridáva Faurecia veľký diaľkovo ovládaný displej zábavného či komunikačného systému. Ideálny by bolo takéto riešenie napríklad aj pre vozidlá s autonómnym riadením.

Mimochodom, spoločnosť Faurecia nie je v našich končinách až taká neznáma. Možno si ešte spomeniete na zaujímavý projekt Tatry 603 Premium Attitude, ktorej interiér Faurecia takpovediac prešpikovala najmodernejšími technológiami blízkej budúcnosti. A samozrejme, nechýbali ani sedadlá, ktoré sa pri vystupovaní natočili smerom k dverám. Projekt Premium Attitude predstavila Faurecia v roku 2007 na autosalóne v Los Angeles.

Faurecia Oasis
Faurecia Oasis
+3Faurecia Oasis

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Faurecie #Faurecia Oasis #automobilové sedadlá #Premium Attitude
Články podľa značiek