Honda Mean Mower: Najrýchlejšia kosačka zvládne 188 km/h

Nie, nie je to žart. Honda pokorila svetový rekord v maximálnej rýchlosti záhradnej kosačky. Zapísaný je v Guinessovej knihe rekordov.

06.04.2014 07:00
Honda Mean Mower Foto:
Odľahčená konštrukcia a brutálny motocyklový motor z Hondy VTR Firestorm s výkonom 109 koní, urobili svoje. Tento stroj vie prekročiť rýchlosť 200 km/h.
debata (1)

Posledný rekord z roku 2010 v tejto bláznivej disciplíne mal hodnotou 141,3 km/h. Pánom z Hondy to ale nedalo pokoj a tak postavili stroj, ktorý je síce schopný pokosiť vašu záhradu, no zároveň jazdí ako blesk. Pomer výkonu a hmotnosti je vraj lepší ako pri Bugatti Veyron!

Za volant tohto čudesného stroja sa na skúšobnom okruhu Idiada v španielskej Tarragone opäť posadil Piers Ward z britského Top Gear-u. Testovacia trať mala dĺžku dva kilometre. Stopky si vzali do rúk experti zo spoločnosti Timing Solutions Limited. Rýchlosť sa merala na úseku dlhom 100 metrov.

Honda Mean Mower pritom nezabúda na svoje... Foto: Honda
Honda Mean Mower Honda Mean Mower pritom nezabúda na svoje pôvodné poslanie - je to stále kosačka, ktorá dokáže pokosiť váš trávnik.

Honda Mean Mower musela absolvovať dve jazdy pričom odstup medzi prvým a druhým štartom nesmel prekročiť jednu hodinu. Výsledok stojí za to. Priemerná nameraná rýchlosť v dvoch jázd v oboch smeroch predstavovala 188,1 km/h. Pritom bolo podmienkou, aby stoj nestratil svoju základnú funkciu. Mean Mower vie teda stále kosiť trávu. A to dokonca rýchlosťou 25 km/h.

S kosačkami v ponuke Hondy ale nemá veľa spoločného. Stroj síce vychádza zo sériového modelu, no radikálny tuning britskej spoločnosti Team Dynamics mu priniesol motocyklový agregát z Hondy VTR Firestorm s výkonom 109 koní, chróm-molybdénový rám, hrebeňové riadenie a 6-stupňovú automatickú prevodovku. Výkonová hmotnosť 532 koní na tonu predstavuje lepší pomer ako pri 1001-koňovom Bugatti Veyron.

Dosiahnutý rýchlostný rekord nie je ale ani zďaleka maximom najrýchlejšej kosačky sveta, ktorá akceleruje na stovku za štyri sekundy. Podľa Hondy sa ručička jej „rýchlomeru“ zastaví až pri údaji 211 km/h.

Honda Mean Mower
Honda Mean Mower
+3Honda Mean Mower

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Guinessová kniha rekordov #mean Mover
Články podľa značiek