Bratislavský autosalón: Prídu aj novinky zo Ženevy

Tradičný jarný autosalón V Bratislave prinesie približne 60 slovenských premiér. Mnohé z nich debutovali len pred mesiacom v Ženeve.

08.04.2014 06:00
Autosalón Bratislava Foto:
Zoznam značiek nebude opäť kompletný. Chýbať bude napríklad Renault, Dacia, BMW či Audi. To ale neznamená, že sa nebude dať na čo pozerať. Predstaví sa tu totiž až 60 noviniek.
debata

Dnes otvorí brány tradičný jarný autosalón v bratislavskej Inchebe. A hoci predajcovia áut na Slovensku nemajú veľa dôvodov na radosť, keďže trh s autami vlani opäť klesol, chuť vystavovať tu predsa len je. Do Incheby zamieri väčšina silných hráčov. Rozhodne viac ako v krízových ročníkoch, keď odmietla účasť napríklad aj trhová jednotka Škoda (2011), či Mercedes-Benz. Zoznam značiek nebude však aj tak kompletný.

Z prémiových automobiliek na autosalóne neuvidíme napríklad BMW, Audi a dokonca ani Lexus, ktorý sa vlani na salóne zúčastnil. Dovozca venuje celý priestor Toyote. Z masových značiek nepríde napríklad Mitsubishi, Seat, ale ani Renault a jeho Dacia, ktorá vlani predajne priam excelovala. Tešiť sa nemôžete ani na slovenskú raritu – čínsko-izraelskú automobilku Qoros, ktorá predáva v Európe autá zatiaľ len u nás. To však neznamená, že sa nebude na čo pozerať.

Jedným z ťahákov tohtoročného bratislavského... Foto: Tomáš Andrejčák
Autosalón Bratislava Jedným z ťahákov tohtoročného bratislavského autosalónu bude nepochybne predpremiéra nového Fordu Mondeo. Vystavený exemplár bude však uzamknutý, keďže ide len o prototyp európskej verzie. Predávať sa začne až koncom roka.

Incheba má totiž v boji dvoch slovenských autosalónov v rukách silný tromf. Je ním skvelý termín. Koná sa totiž takmer na chlp presne mesiac po svetovej výstave v Ženeve, čo znamená, že importéri majú dosť času priviesť do Bratislavy modely, ktoré absolvovali vo Švajčiarsku len pred pár týždňami svetovú alebo európsku premiéru. Celkom 36 zúčastnených značiek tak predstaví približne šesťdesiat noviniek.

K tým ženevským budú patriť najmä trojičky z českého Kolína, Toyota Aygo, Citroën C1 a Peugeot 108, ale aj vynovená slovenská Kia Sportage, zmodernizovaný Volkswagen Polo, druhá generácia VW Golf Sportsvan, luxusný sedan Hyundai Genesis, Mercedes-Benz tried C a GLA, Škoda Octavia Scout, kompaktné SUV Porsche Macan, nové kombi Peugeot 308 SW, druhá generácia Nissanu Qashqai a tretia Nissanu X-Trail. Zvláštnu pozornosť si zaslúži predpremiéra európskej verzie nového Fordu Mondeo, ktorý ale príde na trh až koncom roka a samozrejme slovenská premiéra konceptu Škoda VisionC.

Bratislavský autosalón v číslach
Ročník 24.
Výstavná plocha 40 000 m2
Počet vystavovateľov 132
Počet značiek 36
Počet ohlásených premiér cca 60

Citroën tiež privezie horúcu novinku v podobe off-roadovo ladeného kombi C5 Cross Tourer. Bohužiaľ, nový C4 Cactus sa v Inchebe ešte nepredstaví. K ďalším slovenským premiéram bude však patriť Kia Soul, Jeep Cherokee, Opel Meriva, ale aj luxusné kúsky ako Jaguar F-Type Coupé, Ferrari 458 Speziale či McLaren 650 S v sekcii Exclusive salon. Čerešničkou na torte je Opel Astra OPC Extreme, ktorý má zatiaľ len podobu konceptu.

Sprievodný program prinesie prehliadku historických vozidiel. Pri príležitosti 50. výročia americkej ikony, Fordu Mustang, sa tu predstaví deväť exemplárov z piatich generácií. Chýbať nebude ani tradičné otvorenie tuningovej sezóny a sekcia karavanshow s viac ako dvadsiatimi obytnými automobilmi a prívesmi. Pripravené sú aj crash testy, simulátor nárazu a simulátor prevrátenia vozidla.

Autosalón potrvá oddnes, utorka 8. apríla do nedele 13. apríla. Prvý deň výstavy je vyhradený novinárom, no za zvýšené vstupné ju môže navštíviť aj verejnosť.

Termín konania
8. 4. 2014 – 13. 4. 2014
8.4. 2014 (novinársky deň)
9. 4. 2014 – 13. 4. 2014 (verejnosť)
Otvorené
8. 4 2014 (utorok) 9.00 –17.00 h.
9. 4. 2014 – 12.4 2014 9.00 –19.00 h.
13. 4. 2014 (nedeľa) 9.00 –18.00 h.
Vstupné
Základné (dospelí) 5 €
Novinársky deň 20 €
Zľavnené (študenti, dôchodcovia) 3 €
deti do 6. rokov 0 €
ZŤP (aj so sprievodom) 0 €
Parkovné
Auto 5 €
Motocykel 3 €

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Incheba #Incheba Expo Aréna #Autosalón Bratislava 2014 #Bratislavský autosalón
Články podľa značiek