Jaguar Dogma F8: Britská šelma vyvinula svoj prvý bicykel

Bicykle s logami automobiliek nie sú ničím výnimočným. Jaguar však na to išiel trochu inak. Na vývoji svojho prvého bicykla Dogma F8 sa priamo podieľal.

08.06.2014 07:00
debata
Optimalizovaná aerodynamika vo veternom tuneli... Foto: Jaguar, Pinarelli
Jaguar Dogma F8 Optimalizovaná aerodynamika vo veternom tuneli Jaguaru priniesla Dogme F8 zníženie odporu vzduchu až o 26,1 percenta.

Dogma F8 je profesionálny bicykel pre vrcholové cestné súťaže ako Tour de France. Na rozdiel od iných automobiliek, ktoré zväčša len nalepia svoje logo na už existujúce modely bicyklov renomovaných značiek, sa však Jaguar rozhodol vložiť do vývoja aj vlastný potenciál. Napokon, ide o prvý bicykel v jeho farbách.

Dogma F8 vznikla v spolupráci s talianskou spoločnosťou Pinarello. Tá určila základné ergonomické parametre. Samotný rám však navrhol Jaguar vo svojom virtuálnom aerodynamickom tuneli a následne ho otestoval v reálnych podmienkach. Výsledkom je zníženie odporu o 26,1 % v porovnaní s predchádzajúcim modelom Dogma 65.1.

Samotný rám je vyrobený zo špičkového... Foto: Jaguar, Pinarello
Jaguar Dogma F8 Samotný rám je vyrobený zo špičkového japonského materiálu T11001K. Aj preto pôjde o poriadne drahé športové náradie.

S jazdcom je aerodynamika lepšia o 6,4 percenta, pričom samotný rám kladie až o 40 % menší odpor vzduchu. Novinka sa predstaví v tíme Team Sky s jazdcom Chrisom Foomeom už tento rok na viacerých vrcholových podujatiach vrátane kráľovského Tour de France. Bicykel bude dostupný aj pre bežných záujemcov. Rozhodne však nepôjde o lacné náradie.

Jaguar Dogma F8
Jaguar Dogma F8
+2Jaguar Dogma F8

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bicykel #Jaguar #Dogma F8
Články podľa značiek