Strati: Auto z 3D tlačiarne je realitou. Má stáť 17 500 dolárov

Spoločnosť Local Motors splnila svoj sľub. Na výstave IMTC v Chicagu predstavila prvé auto vyrobené pomocou 3D tlače. Zatiaľ vyzerá ako nevydarený golfový vozík, no možno zmení automobilový priemysel.

23.10.2014 16:00
debata (1)
Strati je malý roadster poskladaný len zo 49... Foto: Local Motors
Local Motors - Strati Strati je malý roadster poskladaný len zo 49 dielcov. Karoséria aj skelet sú vytlačené priestorovou tlačou. Ostatné konštrukčné prvky sú vyrobené klasickými technológiami.

Miniatúrny elektrický roadster Strati vznikol veľmi netradičným spôsobom. Spoločnosť Local Motors ho vytlačila pomocou 3D tlačiarne. Teda, aby sme boli presní, jeho skelet a karosériu. Zámer ohlásila už v marci, keď vyhlásila súťaž na dizajn a koncepciu takéhoto vozidla. Zúčastnilo sa na nej celkom 200 dizajnérov z viac ako 30 krajín. Víťazom sa stal Talian Michel Anoé s projektom roadsteru Strati, ktorý zaujal najmä svojou jednoduchosťou. Anoé pritom získal nielen odmenu 5 000 dolárov, ale aj prísľub, že Local Motors jeho projekt uskutoční.

A presne to sa stalo na výstave IMTS 2014 (International Manufacturing Technology Show) v Chicagu. Po štyroch mesiacoch vývoja vytlačil Local Motors pred zrakmi návštevníkov potrebné diely a vozidlo skompletoval. Proces bol však pomerne dlhý. Tlač platformy a karosérie si vyžiadala dva dni a ďalších šesť trvala celková montáž. Na jej konci však vzniklo prvé skutočné auto vyrobené týmto spôsobom. Ide o malý ľahký roadster poháňaný elektromotorom, ktorého výkon by sa mohol pohybovať približne od 3,5 do 12 kilowattov.

Strati poháňa elektromotor s výkonom minimálne... Foto: Local Motors
Local Motors - Strati Strati poháňa elektromotor s výkonom minimálne 3,5 kW. Batérie s kapacitou 6,3 kWh mu zaručujú dojazd do vzdialenosti 100 km, a to maximálnou rýchlosťou 80 km/h.

To by malo stačiť na dosiahnutie rýchlosti 80 km/h. Batérie s kapacitou 6,3 kWh zas zaručia ľahučkému roadsteru, poskladanému len zo 49 dielcov, dojazd do vzdialenosti približne 100 km. Local Motors pritom berie svoj nápad vážne. Odhaduje, že takéto vozidlo by mohlo stáť asi 14 000 eur, čo je asi 17 500 dolárov. Zároveň tvrdí, že jediným limitom novej technológie je veľkosť tlačiarne. Takže novým spôsobom by mohli vzniknúť aj väčšie kúsky. Autori sú presvedčení, že „3D auto“ môže byť hospodárnejšie a bezpečnejšie ako tie súčasné.

Či sa Strati dostane do výroby však nie je ešte isté. V každom prípade má 3D tlač dvere do automobilového priemyslu otvorené. Tlačiarne 3D sú totiž schopné vyrobiť mimoriadne komplikované komponenty, a to rýchlejšie a presnejšie, ako to dokážu klasické technológie. Nedávno sa napríklad použitím vytlačených súčiastok pochválil švédsky Koenigsegg. Pre extrémny One:1 vyrobili touto technológiou komponenty turbodúchadla a výfukového potrubia.

Local Motors - Strati
Local Motors - Strati
+3Local Motors - Strati

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #3D tlačiareň #Local Motors #Strati #IMTS
Články podľa značiek