ACEA: Každé štvrté nové auto bolo vlani vyrobené v Číne

Je to neuveriteľné. Kým v roku 2002 vyprodukovala Čína len milión osobných áut, vlani to bolo až 18 miliónov. Stala sa suverénne najväčším producentom planéty. Každé štvrté nové auto zmontovali za Čínskym múrom.

07.11.2014 12:00
debata (2)
Čínsky automobilový priemysel produkuje od roku... Foto: Chery
Čína - automobilová produkcia Čínsky automobilový priemysel produkuje od roku 2012 najviac nových automobilov na svete a zamestnáva priamo alebo nepriamo až 14,9 milióna ľudí. To je približne 5,8 % zo všetkých zamestnaných ľudí v Európe.

Čínsky automobilový zázrak trvá. Je to zásluha rastúcej čínskej ekonomiky a rastúcej kúpyschopnosti jej obyvateľstva. Jednoducho, viac ako 1,3-miliardový trh nedáva spávať žiadnej z automobiliek. A keďže Čína nechcela byť nikdy len exportným teritóriom, ale aj producentom, podmienkou účasti renomovaných výrobcov na čínskom trhu bolo zakladanie „joint venture“ s čínskymi podnikmi. Začalo sa to Volkswagenom v osemdesiatych rokoch a dnes tu máme najväčšiu automobilovú veľmoc planéty

Potvrdzujú to aj najnovšie štatistiky Združenia európskych výrobcov automobilov (ACEA). Tie uvádzajú, že vlani zišlo z montážnych liniek čínskych závodov takmer 18 miliónov nových áut. Len na porovnanie, Európa ich vyprodukovala 14,6, Japonsko 8,2, Kórea 4,1 a USA spolu s Kanadou a Mexikom 7,8 milióna kusov. Podiel Číny na celosvetovej automobilovej výrobe tak vlani vzrástol na 27,6 %, čo znamená, že minimálne každé štvrté vyrobené auto pochádza práve z tejto krajiny.

Podiel jednotlivých teritórií na svetovej produkcii osobných áut

Čína - automobilová produkcia Foto: ACEA
Čína - automobilová produkcia Čína - automobilová produkcia

Prvenstvo Číny však nie je úplnou novinkou. Na čelo rebríčka najväčších automobilových veľmocí sa dostala už v roku 2012. V štatis­tikách ACEA je síce Čína zahrnutá v regióne BRIC spolu s Brazíliou, Ruskom a Indiou, ale z približne 26 miliónov áut, ktoré tu vlani vznikli, pripadajú na Čínu takmer tri štvrtiny. Pritom ešte pred dvanástimi rokmi bolo všetko inak. V roku 2002 vyrobili v Číne len jeden milión áut. O štyri roky neskôr to ale už bolo šesť miliónov, čím sa Čína dotiahla na niekdajšiu veľmoc USA. A dnes ich vyrába trikrát toľko.

Automobilový priemysel je pre Čínu dôležitý aj z iného hľadiska. Automobilky tu podľa ACEA zamestnávajú priamo 2,2 milióna ľudí a ďalších 12,7 milióna pripadá na dodávateľov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #automobilová produkcia
Články podľa značiek