Ktorí vodiči sú najagresívnejší? Briti a Francúzi. Česi sú hneď tretí!

Prieskum lízingovej spoločnosti LeasePlan v dvadsiatich krajinách sveta ukázal, že mýty o agresivite talianskych či indických vodičov sa nezakladajú na pravde. Najhoršie sa za volantom správajú Briti. No ani naši západní susedia sa veru nemajú čím chváliť.

29.11.2014 07:00
LeasePlan - agresivita Foto:
Za rastúcou agresivitou za volantom stojí podľa spoločnosti LeasPlan rušný život a prehustená doprava. Vodiči strácajú nervy.
debata (14)

Lízingová spoločnosť LeasePlan uskutočnila prieskum, v ktorom oslovila 3 380 vodičov v dvadsiatich krajinách sveta. Pýtala sa, či sa niekedy stretli s agresivitou na cestách zo strany iných vodičov. Rozdelila ju do troch kategórií – na agresívne gestá, slovnú agresiu a nebezpečné zablokovanie cesty. A výsledky? Zdá sa, že mýty o agresivite Talianov či Indov sú len obyčajnými stereotypmi. Najhoršie sa na cestách správajú jednoznačne Briti.

Až 76 % britských šoférov bolo vystavených neslušným gestám, 53 % si vypočulo vulgarizmy a neuveriteľných 73 % sa stretlo so zablokovaním alebo skrížením cesty. Za Britmi sú hneď Francúzi a čo je prekvapivé, tretiu priečku obsadili z dôvodu agresívneho správania naši západní susedia. Až 70 % českých šoférov má napríklad skúsenosť s hanlivými gestami a čo je ešte horšie, 70 % vie, čo to je, ak vám niekto skríži cestu.

Európa sa všeobecne nemá čím chváliť. V prvej desiatke tohto rebríčka hanby nájdeme až sedem európskych krajín. Nevyznamenali sa ani štvrtí Nemci. Až po nich nasleduje India, všeobecne považovaná za motoristické peklo. Taliani, ktorí sú tiež často spájaní s agresívnou jazdou, sa nakoniec umiestnili „až“ na siedmej priečke. Predbehli ich dokonca aj Belgičania! USA či Austrália sa na tom o čosi lepšie.

Krajiny s najagresívnejšími vodičmi

Krajina Agresívne gestá Verbálna agresia Skríženie cesty
1. Veľká Británia 76 % 53 % 73 %
2. Francúzsko 73 % 44 % 42 %
3. Česká republika 70 % 40 % 72 %
4. Nemecko 43 % 47 % 62 %
5. India 52 % 44 % 59 %
6. Belgicko 60 % 32 % 48 %
7. Taliansko 48 % 37 % 44 %
8. USA 52 % 32 % 44 %
9. Austrália 52 % 34 % 40 %
10. Luxembursko 70 % 19 % 34 %
 
20. Turecko 23 % 15 % 13 %

To, že sme plní predsudkov, však najlepšie dokazuje opačná strana tabuľky. Viete, ktorí šoféri sú vôbec najohľaduplnejší? Sú to Turci. Len 23 % z opýtaných vodičov má skúsenosť s neslušnými gestami a len 13 percent pozná zablokovanie cesty. A veľmi slušných vodičov nájdete napríklad aj v Portugalsku. Samozrejme, mnohí vodiči svoje agresívne správanie pripisujú na účet ostatných účastníkov cestnej premávky, teda cítia sa v práve. Svoje zohráva aj stres.

Šéf britskej divízie spoločnosti LeasPlan, Matt Dyer, na konto „víťazstva“ ostrovných vodičov v rebríčku agresivity uviedol, že prehustená doprava, zápchy a rušný život si jednoducho vyberajú svoju daň, čo vedie k znepokojujúco nízkej úrovni slušnosti za volantom. To však nikoho neospravedlňuje. Veď rušné cesty sú napríklad aj v Taliansku, nehovoriac o Indii, a predsa sa tieto krajiny umiestnili podstatne lepšie.

Brať tento prieskum vážne alebo nie? Vzorka 3 380 respondentov naozaj nie je reprezentatívna, najmä ak ide o vodičov z dvadsiatich štátov sveta. Skreslenie môže zapríčiniť aj skutočnosť, že to, čo považuje za agresívne Brit, nemusí byť brané za neslušné v Indii alebo Taliansku. Jednoducho, norma slušnosti sa odvíja aj od mentality či temperamentu národa. No na zhoršujúce sa správanie britských vodičov upozornili aj iné štúdie.

Jedna z nich uvádza, že až 62 % Britov je presvedčených, že je na cestách menej slušnosti, ako ešte pred piatimi rokmi a až 85 % sa priznalo, že sami boli aspoň raz agresívni,

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #agresivita #LeasePlan
Články podľa značiek