Aston Martin DB10: Zatiaľ len pre Jamesa Bonda

Nádherné kupé DB10 má síce na svedomí samotná automobilka, no do výroby sa nechystá. Najprv si zahrá v novej bondovke Spectre, kde ho osedlá Daniel Craig. Streľba do prázdna to však rozhodne nie je.

12.12.2014 16:00
Aston Martin DB10 Foto:
Aston Martin DB10 predstavila britská automobilka na tlačovej konferencii vo filmových štúdiách Pinewood, kde sa rodí najnovší diel Jamesa Bonda s názvom Spectre.
debata

Aston Martin je na striebornom plátne ako doma. Zvlášť v britských bondovkách. Nezmení sa na tom nič ani v tej najnovšej s názvom Spectre. Agent 007 si sadne opäť za volant Astonu, tentoraz však nielen do upravenej sériovky. Automobilka z Gaydonu vytvorila pre účely natáčania exkluzívny model DB10. Vznikne z neho desať exemplárov. Ale netešte sa, nie sú určené na predaj, všetky bude potrebovať sám James Bond. A keďže ide o movie car, informácie o ňom sú veľmi skúpe. Predstavil sa tlačovke filmových štúdií Pinewood.

Podstatné je, že nejde o úplný výstrel do prázdna. DB10 má byť vraj ochutnávkou dizajnu nových generácií Astonov. A ich tvar sa má meniť skôr revolučne ako evolučne. Povedal to pre britský Autocar sám šéfdizajnér Mark Reichman. Takže nové Astony budú mať s DB10 určite čosi spoločné. Čo sa však zmení, bude technika. Filmové DB10 si totiž musí zatiaľ vystačiť so súčasnou platformou VH ešte z dielne bývalého vlastníka, automobilky Ford, na ktorej stojí väčšina modelov Astonu vrátane V8 Vantage, z ktorého je DB10 odvodené.

To znamená, že James Bond, presnejšie herec Daniel Craig, osedlá v snímke Spectre vlastne len prezlečené Vantage s motorom Ford 4,7 V8 s výkonom 313 kW. Nové Astony však budú môcť rátať s celkom novou univerzálnou platformou, a najmä, ako je už dlhšie známe, s nemeckými motormi od Mercedesu-AMG. Tie sa majú objaviť v službách Aston Martinu už v roku 2016, takže filmová premiéra DB10 je svojím načasovaním skvelým spôsobom, ako pritiahnuť pozornosť k očakávaným inováciám z Gaydonu.

Ako prvý by sa mohol pod kapotami Astonov predstaviť motor 4,0 TwinTurbo z novučičkého kupé Mercedes-AMG GT, samozrejme, patrične upravený pre potreby aristokratickej britskej značky. A čo bude s desiatimi filmovými exemplármi DB10? Niektoré z nich natáčanie iste neprežijú a niektoré možno skončia v zbierkach majetných fanúšikov agenta jej veličenstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #Daniel Craig #James Bond #Aston Martin DB10 #Aston Martin V8 Vantage
Články podľa značiek