Rusi bojujú s opitými vodičmi. Putin podpísal vyššie tresty

Ruský prezident Vladimír Putin podpísal nový zákon, ktorý výrazne sprísňuje postih za opakovanú jazdu pod vplyvom alkoholu. Pokuta môže byť až 4 260 eur. To je desaťkrát viac ako doteraz.

05.01.2015 14:00
Vladimir Putin Foto: ,
Na prísnejších trestoch pre opitých vodičov pracujú Rusi od roku 2012. Mnohí však tvrdia, že vyššie pokuty len prehĺbia korupciu v radoch dopravnej polície.
debata

Ak bude vodič v priebehu jedného roka druhýkrát pristihnutý za volantom pod vplyvom alkoholu, nepôjde už len o priestupok, ale o trestný čin. Vyššie tresty však začnú pre ruských vodičov platiť až od druhej polovice roka. „Za opakovanú jazdu pod vplyvom alkoholu či narkotík, alebo odmietnutie lekárskeho vyšetrenia, sa počíta s pokutou od 200 000 do 300 000 rubľov (2 840 – 4 260 €),“ uviedla agentúra TASS. Sudca však môže vinníka potrestať aj 480 hodinami verejnoprospešných prác, alebo ho poslať na dva roky za mreže.

Pokiaľ opitý vodič zaviní dopravnú nehodu, pri ktorej zahynie človek, bude mu hroziť odňatie slobody od dvoch až do siedmich rokov. Ak bude obetí viac, môže sa trest vyšplhať na štyri až deväť rokov väzenia. V súčasnosti hrozí ruským vodičom jazdiacim v podnapitom stave pokuta len 30 000 rubľov (426 €) a strata vodičského oprávnenia na maximálne dva roky. V prípade opakovaného priestupku je to 50 0000 rubľov (710 €) a odňatie vodičského preukazu na tri roky.

Nový zákon vstúpi do platnosti 1. júna 2015. Podľa niektorých expertov však hrozba prísnejšieho postihu len ťažko zastraší ruských opilcov, skôr prehĺbi korupciu v radoch dopravnej polície.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pokuta #Vladimir Putin #opilci
Články podľa značiek