Nissan Juke Nismo RSnow: Šialená 'rolba' jazdí 85 km/h

Zdá sa, že malý crossover Juke patrí k miláčikom japonského Nissanu. Už viackrát sa totiž postaral o jeho extrémny tuning. Lenže ani šialená verzia Juke-R s technikou Nissanu GT-R mu nestačí. Teraz sa snaží upútať pozornosť bláznivou úpravou pre snežné pláne Laponska. Kolesá jednoducho zamenil za pásy.

08.02.2015 07:00
debata (2)
Miesto kolies dostal Juke RSnow pásový systém... Foto: Nissan
Nissan Juke Nismo RSnow Concept - 2015 Miesto kolies dostal Juke RSnow pásový systém americkej spoločnosti American Track Truc. Upravený musel byť podvozok aj systém 4x4.

Z kompaktného crossoveru Nissan Juke vznikla verzia Nismo, Nismo RS a tiež extrémny solitér Juke Nismo R, ktorý si požičal „srdce“ z neskutočne rýchleho superšportu Nissan GT-R. Takže stovku zvláda za 3,5 sekundy. Teraz však zahrala japonská automobilka na celkom inú nôtu. Okruh nie je jej cieľom. Juke Nismo RS upravila pre jazdu na zasnežených pláňach Laponska. Zahrá si totiž úlohu sprievodného a záchranného špeciálu počas akcie Ice driving.

Vďaka pásom dokáže Juke Nismo RSnow zdolávať až... Foto: Nissan
Nissan Juke Nismo RSnow Concept - 2015 Vďaka pásom dokáže Juke Nismo RSnow zdolávať až 50 cm hlboký „prašan“.

A technici Nissanu vzali túto úlohu naozaj vážne. Miesto kolies dostal Juke Nismo RSnow špeciálne trojuholníkové pásy Dominator Track System spoločnosti American Track Truck. Tie mu majú umožniť prejsť zamrznutý terén s ľahkosťou snežného skútra. Automobilka tvrdí, že si v takejto úprave poradí aj s 50 cm hlbokým prašným snehom. A čo viac, je to pravdepodobne najrýchlejšia „rolba“ planéty. Benzínový agregát 1,6 DIG-T má totiž v zálohe 160 kW a 280 Nm krútiaceho momentu.

Na zamrznutom povrchu dosahuje tento japonský... Foto: Nissan
Nissan Juke Nismo RSnow Concept - 2015 Na zamrznutom povrchu dosahuje tento japonský Yeti rýchlosť 85 km/h.

A hoci na váhe pribudlo nezanedbateľných 370 kg, testovací jazdci mu v Laponsku namerali na snežnom povrchu maximálnu rýchlosť 85 km/h. Čiastkovými úpravami však museli prejsť podbehy, zavesenie kolies a vektorizácia krútiaceho momentu systému 4WD. Pravdepodobnosť, že by Nissan v niektorých krajinách ponúkol podobnú úpravu zákazníkom, je však mizivá. Tešiť sa môžeme aspoň z vyhlásenia Nissanu, že Nismo RSnow nie je rozhodne poslednou kreáciou na tému Juke.

Nissan Juke Nismo RSnow Concept - 2015
Nissan Juke Nismo RSnow Concept - 2015
+6Nissan Juke Nismo RSnow Concept - 2015

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Concept #koncept #Nissan Juke #Nissan Juke Nismo #Nissan Juke Nismo RSsnow
Články podľa značiek