Toto svojmu autu nikdy nerobte. Na jeden olej 135 000 km!

Anonymný majiteľ Audi TT nevymenil olej v motore za celých 135 000 kilometrov! Paradoxom je, že so svojim autom dokázal prísť do servisu. Pomoci mu však už nebolo.

29.03.2015 07:00
debata (36)
Devastačné účinky starého skarbonovaného oleja... Foto: Aforum
Motor - olej 135 000 km Devastačné účinky starého skarbonovaného oleja v motore sú evidentné na prvý pohľad.

Niektorí ľudia sa o svoje auto starajú s láskou, iní považujú pravidelné prehliadky za nutné zlo, ktoré vyťahuje z ich účtu peniaze a zabíja čas. Napriek tomu sa do servisu predsa len dostavia. Toto je však celkom iný príbeh. Majiteľ parádneho kupé Audi TT Quattro s 3,2 litrovým 6-valcom nepatrí totiž ani do jeden zo skupín. O svoje auto sa rozhodol jednoducho nestarať vôbec. Najazdil s ním takmer 135 000 kilometrov bez jedinej výmeny oleja!

Paradoxom je, že so svojím Audi dokázal ešte prísť do servisu po vlastnej osi. Prekážalo mu, že auto akosi stráca výkon. Motor síce fungoval, ale po rozobratí sa naplno ukázali devastačné účinky zanedbanej starostlivosti. Usadeniny, ktoré nemali napriek dolievaniu oleja počas prevádzky možnosť uniknúť z motora, sa zmenili na karbón a mazľavú hmotu pripomínajúcu bahno pokrývajúcu všetky vnútorné plochy.

Je zázrak, že majiteľ tohto Audi TT dokázal... Foto: Aforum
Motor - olej 135 000 km Je zázrak, že majiteľ tohto Audi TT dokázal prísť do servisu po vlastnej osi.

Snímky, ktoré zachytávajú rozobratú hlavu motora, hádam ani nepotrebujú komentár. Podľa informácií už tomuto motoru nebolo pomoci. Oprava nemala význam. Samozrejme, ide o extrémny prípad, no zároveň aj dokonalú ilustráciu toho, čo sa v motore deje ak ignorujeme predpisy výrobcu na pravidelné výmeny olejovej náplne. Dolievať olej jednoducho nestačí. Mnohí sa dokonca domnievajú, že motorom neprospieva ani móda náplní „longlife“ s predĺženou životnosťou, ani trend predlžovania výmenných intervalov.

Výrobcovia dnes bežne predpisujú výmenu oleja po 20-tisíc či dokonca po 30-tisíc kilometroch. Znie to síce lákavo, ale nie pre váš motor. Nie je to tak dávno, čo bolo nutné meniť olej po každých 10-tisíc najazdených kilometroch. Pochopiteľne, pokročila kvalita olejov aj kvalita motorov, ale nikdy nezaškodí, keď sa pre výmenu rozhodnete skôr, napríklad už po pätnástich tisícoch. Najmä ak auto nie je v záruke. Niečo to síce stojí, ale rozhodne tým nič nepokazíte a určite sa vyhnete podstatne vyšším investíciám do opráv.

Motor - olej 135 000 km
Motor - olej 135 000 km
Motor - olej 135 000 km

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #motorový olej
Články podľa značiek