Číňania skopírovali legendárny Chrobák. A dali mu päť dverí!

Čínsky výrobca elektromobilov skopíroval bez hanby dizajn nového Volkswagenu Beetle. A ešte mu pridal druhý pár dverí. Stáť to má 14 600 eur.

30.03.2015 16:00
Vidoev EV - Beetle Foto:
Čínsky Beetle je elektromobilom s výkonom len 20 kW, takže do súboja s originálom určite nepôjde. To však Číňanov nijako neospravedlňuje.
debata (14)

Číňania sú síce na európske automobilky, pôsobiace alebo dovážajúce vozidlá do ríše stredu, mimoriadne prísni, no sami nemajú problém porušovať elementárne zásady obchodnej súťaže. Len nedávno čelil kritike Land Rover z dôvodu problémov s automatickou prevodovkou v modeli Evoque, ale to, že sa v Číne vyrába jeho trikrát lacnejšia kópia pod názvom Landwind X7, už nikomu neprekáža. Problémy v Číne mal aj Volkswagen, no dnes sa musí bezmocne prizerať na aktivity čínskej spoločnosti Vidoev.

Tá sa rozhodla „požičať“ si dizajn kultového „chrobáka“. Nie že by to bola pre Volkswagen konkurencia, ale od slušnosti to má ďaleko. Odpustkom je hádam len fakt, že firma Vidoev sa špecializuje na nízkorýchlostné elektromobily. Kto teda bude chcieť VW Beetle, asi len ťažko siahne po tejto čínskej kópii s elektromotorom. Jej výkon je len 20 kW, takže trhač asfaltu to rozhodne nebude, a aj maximálna rýchlosť sa bude pohybovať kdesi okolo 40 km/h. Najkurióznejšie na čínskom chrobáku je však najmä to, čo sa na ňom rozhodli Číňania zlepšiť.

Kuriozitou čínskej napodobeniny legendárneho... Foto: Autonewschina
Vidoev EV - Beetle Kuriozitou čínskej napodobeniny legendárneho chrobáka je 5-dverová karoséria.

Nadpráca vždy škodí a toto je exemplárny príklad. Beetle od spoločnosti Vidoev má totiž dva páry dverí, čo sa zatiaľ nepodarilo uskutočniť ani materskému Volkswagenu. A to sa história chrobáka píše od roku 1938. Môže to byť síce praktické, ale dizajnu to rozhodne nepomohlo, odhliadnuc od zúfalého dielenského spracovania. Čerešničkou na torte je falošný výfuk, ktorý by svedčal azda len detskému elektrickému autíčku inšpirovanému touto nemeckou automobilovou legendou. Podobne skopírovaný je aj dizajn interiéru.

Vidoev to však so svojím počinom myslí vážne. Novinka, ktorá je zatiaľ len v štádiu vývoja, sa má dostať na trh budúci rok za 100 000 čínskych jüanov, teda v prepočte približne za 14 600 eur. Lenže za to sa predsa dá kúpiť aj originál.

Vidoev EV - Beetle
Vidoev EV - Beetle
+4Vidoev EV - Beetle

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #VW Beetle #Vidoev
Články podľa značiek