Tesla má batérie pre domácnosti. Za 7 kWh dáte 3 000 dolárov

Americký výrobca luxusných elektromobilov sa topí v obrovských stratách. Pomôcť by mohla novinka, ktorá nemá s autami veľa spoločného. Tesla sa totiž púšťa do výroby batériových systémov pre domácnosti. V ideálnom prípade by ste sa vďaka nim mohli odpojiť od verejnej siete. Zadarmo to však nebude.

05.05.2015 12:00
debata (10)
Powerwall od Tesly bude využívať rovnaké li-ion... Foto: Tesla Energy
Tesla - Powerwall Powerwall od Tesly bude využívať rovnaké li-ion batérie, ako používa Tesla vo svojich elektromobiloch. Až na to, že akumulátor bude mať elegantný a kompaktný dizajn, vhodný do bytových priestorov.

Elon Musk oznámil už začiatkom marca, že Tesla chystá veľkú novinku. Doslova ju označil za zvrat, ktorý môže pomôcť zmeniť celú svetovú energetickú infraštruktúru. Dnes už vieme, že špekulácie o výrobe batérií pre domácnosti sa ukázali ako pravdivé. Ide teda o akumulátory, vďaka ktorým by ste sa mohli teoreticky „odstrihnúť“ od elektrickej siete alebo dostať dostatok elektrickej energie aj na miesta, kde nevedie žiaden elektrický rozvod.

Od Tesly, ktorá sa topí v astronomických stratách z dôvodu veľkých výdavkov na vývoj, výstavbu siete superrýchlych dobíjacích staníc a ročného omeškania výroby nového SUV Model X, ide o celkom logický krok. Vo výrobe batérií patrí vďaka luxusným elektromobilom na absolútnu špičku a nikde nie je písané, že ich musí použiť len vo svojich autách. Musk tak stvoril Powerwall, teda systém, schopný ukladať elektrickú energiu pre domácnosti.

Batérie je možné vzájomne prepojiť a tak... Foto: Tesla Energy
Tesla - Powerwall Batérie je možné vzájomne prepojiť a tak dosiahnuť väčšiu kapacitu.

Powerwall má elegantný dizajn. Ide o batériu s rozmermi 130 × 86 × 18 cm, ktorú je možné nainštalovať na stenu do interiéru, ale aj do exteriéru. Základná verzia s kapacitou 7 kWh bude stáť 3 000 dolárov. Výkonnejšia batéria s kapacitou 10 kWh bude len o 500 dolárov drahšia. Možná je aj montáž viacerých modulov, čím sa kapacita znásobuje. Okrem Powewallu však musíte rátať aj s investíciou do externého invertora, ktorý mal byť pôvodne súčasťou batérie, a ktorý bude meniť jednosmerný prúd na striedavý.

Obe verzie ponúknu stály napájací výkon 2 kW a v špičke 3 kW. Batériu je možné dobíjať rôznymi spôsobmi. Ideálne je napájanie zo solárnych článkov, čím by ste sa pri troche skromnosti dokázali úplne odpojiť od verejnej elektrickej siete a najmä zabezpečiť energiu v miestach bez elektriny. Cez deň by ste teda získali zo slnka dostatok energie na chod celej domácnosti. Solárne články však tiež niečo stoja. Druhou možnosťou je napájať akumulátory lacným nočným prúdom a následne ho využiť počas dňa.

Elon Musk projektu verí. „Tesla Energy je rozhodujúci krok v misii, ktorá umožní nulové emisie pri výrobe energie,“ povedal na adresu Poweerwallu. Ale zas až o takú revolúciu nejde. Podľa analytikov pôjde o rovnaké li-ion akumulátory, ktoré Tesla používa vo svojich autách, poznamenala BBC. Prvé kusy batérií pre domácnosti budú k dispozícii v lete tohto roka. V tom istom čase sa má na trh dostať aj SUV Model X, ktorý by zabezpečil Tesle vyššie tržby.

Tesla - Powerwall
Tesla - Powerwall
+3Tesla - Powerwall

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Motors #batérie #Elon Musk #akumulátory #Powerwall #Tesla Energy
Články podľa značiek