V Číne už vyrábajú Porsche Macan! Má to však chybu. Volá sa Zotye

V kopírovaní áut sú Číňania skutoční majstri. A zdokonaľujú sa míľovými krokmi. To najmä preto, že ochrana duševného vlastníctva je v tejto krajine mizerná. Ďalším dôkazom je toto „Porsche Macan“ od čínskeho výrobcu Zotye. Má to však aj výhodu – zaplatíte zaň trikrát menej, než by ste dali za originál.

12.06.2015 16:00
Zotye T700 - Porsche Foto:
Čínska kópia Porsche Macan je takmer na nerozoznanie. Pikantné však je, že sa podobá aj technikou.
debata (4)

Porsche nedávno vyhlásilo, že ani v budúcnosti neplánuje vyrábať vozidlá mimo Nemecka. Jedinou výnimkou je Cayenne, ktorý sa sčasti rodí v Bratislavskom závode Volkswagenu na spoločných linkách s Audi Q7 a Volkswagenom Touareg. Srdce, teda motor, však dostane na rozdiel od svojich súrodencov až v domovskej krajine. Lenže jedno Porsche sa za hranice Nemecka predsa len zatúlalo. A to poriadne ďaleko. Najmenšie SUV Macan sa totiž objaví na produkčných linkách čínskej automobilky Zotye.

Aj vzadu sú rozdiely nepatrné. Foto: Zotye
Zotye T700 - Porsche Aj vzadu sú rozdiely nepatrné.
Tušíte správne, pôjde o ďalší čínsky „fejk“, ktorými sú tamojšie autosalóny v Šanghaji či Pekingu nabité do prasknutia. Až natoľko, že to prestáva byť pomaly zaujímavé. No občas drzosť čínskych plagiátorov predsa len prekročí medze. A to vtedy, keď sa pustia do kopírovania prémiových modelov ako vozidiel Rolls-Royce či dizajnových ikon. Z nich spomeňme napríklad Volkswagen Beetle. A teraz je tu spomínané Porsche Macan, teda presnejšie Zotye T700.

Ide takmer o dokonalú kópiu originálu zo Zuffenhausenu. Výnimku tvorí snáď len chrómovaná bočná lišta namiesto čiernej, keďže Číňania chróm priam milujú. Na druhej strane treba priznať, že od nesmelých pokusov v minulosti, keď tamojší dizajnéri skladali autá ako lego z viacerých odkukaných prvkov, dnes doviedli svoje remeslo takmer do dokonalosti. A ako ukazuje príklad Zotye T700, napodobňujú dokonca už aj techniku.

Pohľad do vnútra rýchlo odhalí, že s kvalitou... Foto: Zotye
Zotye T700 - Porsche Pohľad do vnútra rýchlo odhalí, že s kvalitou nemeckých produktov Zotye T700 veľa spoločného nemá.

Podobne ako originálny Macan budú mať zákazníci na výber buď dvojlitrový preplňovaný 4-valec, alebo trojlitrové turbo so šiestimi valcami. Chýbať nebude ani automatická prevodovka a pohon oboch náprav. Výkon Macanu síce nečakajte, tak napríklad 4-valec ponúkne len 132 kW, ale komu by to prekážalo. Veď za toto auto zaplatia čínski zákazníci iba 170 000 jüanov, čo je približne 24 000 eur, kým za nemecký originál by „vysolili“ viac ako trikrát toľko – presne 558 000 (79 000 eur).

Čínska novinka odštartuje predaj v budúcom roku. Zatiaľ tu máme len zopár fotografií.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #Porsche Macan #Zotye #Zotye T700
Články podľa značiek