Číňan postavil úžasný 'hyperšport'. Škoda, že jazdí štyridsiatkou

Čínsky automobilový priemysel sa v posledných rokoch preslávil najmä bezuzdným porušovaním autorských práv a kopírovaním áut renomovaných výrobcov. Toto je ale iný prípad. Mladý čínsky robotník postavil vlastné auto snov. A je naozaj krásne.

26.07.2015 07:00
debata (3)
Povedali by ste, že toto kupé má čínsky pôvod a... Foto: Autoevolution
Elektrický superšport - Číňan Chen Yanx Povedali by ste, že toto kupé má čínsky pôvod a vzniklo kdesi v garáži? Vyzerá skôr akoby ho navrhli u Pininfarinu.

Dvadsaťsedem ročný Číňan Chen Yanx si užíva chvíľku svojej slávy. Rozhovorilo sa o ňom dokonca aj čínske štátne rádio. Tento mladý robotník v sklárňach zhmotnil totiž svoj detský sen. Navrhol a postavil vlastné superauto. Potreboval k tomu pritom len 30 000 juanov, čo je približne 4 500 eur. Fascinujúce na tomto projekte je, že odhliadnuc od chabého dielenského spracovania, ktoré nezaprie domáce podmienky vzniku kdesi v dielni či garáži, vyzerá Yanxov výtvor, akoby ho navrhli priamo u Pininfarinu.

Autor a jeho dielo. Foto: Autoevolution
Elektrický superšport - Číňan Chen Yanx Autor a jeho dielo.

Nejde však o žiadnu kópiu ale autorský dizajn, s ktorým by sa Yanxov výtvor nestratil ani v záplave zvučných konkurentov na niektorom zo svetových autosalónov. Tento jednomiestny „superšport“ s centrálne umiestneným kokpitom je postavený z rúrkového rámu a vonkajších laminátových panelov. Do kabíny sa nastupuje cez originálne krídlové dvere, ktoré sa otvárajú aj s blatníkmi. Má to však chybičku krásy. Žiaden 8– ani 12-valec tu nehľadajte. Ide o čistý elektromobil, ktorý predbehne v premávke aj moped.

Zaujímavé je otváranie dverí, ktoré sa dvíhajú... Foto: Autoevolution
Elektrický superšport - Číňan Chen Yanx Zaujímavé je otváranie dverí, ktoré sa dvíhajú spolu s prednými blatníkmi.

Jazdí totiž maximálnou rýchlosťou 40 km/h. A vlastne jazdiť príliš ani nemôže. Chen Yanx nemá svoje dielo homologované. K tomu by potrebovalo toto nádherné kupé minimálne spätné zrkadlá. Čo ale nie je, môže byť. Čína je dnes krajinou neobmedzených možností a tak sa možno Yanxov talent a nadšenie nakoniec stretne s peňaženkou bohatého investora. A možno tento robotník vyštuduje aspoň dizajn.

Elektrický superšport - Číňan Chen Yanx
Elektrický superšport - Číňan Chen Yanx
+1Elektrický superšport - Číňan Chen Yanx

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #superšport
Články podľa značiek