Tesla odrádza zákazníkov od vlastných supernabíjačiek

Americký výrobca luxusných elektromobilov rozosiela majiteľom svojich áut list so žiadosťou o obmedzenie využívania rýchlonabíjacích staníc Supercharger. Ide o snahu zmenšiť čakacie doby na dobitie alebo problém s batériami?

24.08.2015 18:00
Tesla Supercharged Foto:
Tesla buduje rýchlonabíjacie stanice po celom svete. Chce však, aby ich majitelia Tesiel používali len pri dlhších cestách a nie ako pravidelný zdroj nabíjania.
debata

Americká Tesla je veľmi špecifickou automobilkou. Nielen z dôvodu produkcie elektromobilov, ale aj svojim správaním. Zákazníkov, napríklad, motivuje k hľadaniu ďalších klientov. Za desať predaných Tesiel dokonca sľubuje ako odmenu nové SUV Model X. Najnovšie zas rozoslala majiteľom Tesly S list, v ktorom ich žiada o obmedzenie využívania rýchlonabíjacích staníc Supercharger. Tie buduje po celom svete a elektrickú energiu v nich ponúka zadarmo. Čo je za tým?

„Naším cieľom je zabezpečiť čo najlepšiu možnosť dobíjania a udržania krátkej doby nabíjania, aby ste mohli čo najskôr pokračovať v ceste. Ako častých užívateľov Superchargerov vás preto žiadame, aby ste ich používanie obmedzili, a ak bude vaše auto nabité, ihneď uvoľnili miesto ostatným. To zaistí čo najlepší prístup celej komunite majiteľov vozidiel Tesla a urobí Superchargery dostupné pre tých, ktorí ich najviac potrebujú,“ píše sa v liste. Na jednej strane to znie logicky, no presviedčane o výhodnosti domáceho nabíjania vytvára aj isté pochybnosti.

Áno, supernabíjačky Tesly sú často beznádejne obsadené a majitelia vozidiel sa nevyhnú dlhým čakacím dobám, takže istá empatia zo strany vlastníkov Tesiel by prišla vhod. Lenže každý vie, že rýchle dobíjanie akumulátorom veľmi škodí. Znižuje totiž dramaticky ich kapacitu. Svoje by o tom vedel hovoriť napríklad Nissan, ktorý sa so stratou kapacity v modeli Leaf borí už dlhšiu dobu. Nie je teda vylúčené, že Tesla sleduje listom celkom iný cieľ. Z obavy pred reklamáciami sa jednoducho snaží odradiť zákazníkov od rýchleho nabíjania zdarma, hoci ho používa ako jeden z argumentov pre kúpu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla Model S
Články podľa značiek