Nissan Qashqai exceluje. Za 21 mesiacov pol milióna kusov

Žiadne iné auto z Veľkej Británie nedosiahlo vo výrobe takú „akceleráciu“. Qashqai zlomil všetky rekordy.

14.09.2015 16:00
Nissan Qashqai - produkcia Sunderland Foto:
Qashqai je najpredávanejším crossoverom v Európe. A to s veľkým náskokom.
debata

Nissan trafil Qashqaiom klinec rovno po hlavičke. Od uvedenia na trh v roku 2007 sa z tohto kontroverzného crossoveru stal absolútny bestseller a Nissan vytiahol z bahna rovno na prvú priečku najúspešnejších japonských značiek v Európe. A hoci má už dnes množstvo konkurentov, ostáva s prehľadom jednotkou svojej triedy. Druhá generácia sa predáva ešte lepšie než tá predošlá. Nissan teraz oznámil, že v britskom Sunderlande vyrobil od januára 2014 už 500 000 nových Qashqaiov. Trvalo to len 21 mesiacov.

To sa zatiaľ nepodarilo žiadnemu inému modelu s ostrovným rodiskom. Qashqai II porazil Austin/Moris, ktorý potreboval na výrobu pol milióna exemplárov 29 mesiacov, aj tretí Ford Cortina s 34-mesačnou produkciou. A rekord stiahol rovno o osem mesiacov skôr. Z montážnych liniek schádza Qashqai každých 62 sekúnd. Približne pätina produkcie ostáva na domácej pôde. Okrem Veľkej Británie patria k najvýznamnejším trhom Qashqaia Francúzsko (68 044 ks.), Taliansko (45 464 ks.) a Španielsko (42 306 ks.)

Zatiaľ sa Qashqai vyrába výlučne v Sunderlande, no Nissan už finišuje so spustením montáže v ruskom Pterohrade. Tá sa má rozbehnúť ešte túto jeseň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Nissan Qashqai #výroba áut
Články podľa značiek