Fiart Mare Jet Capsule: Kríženec skútra a karavanu jazdí až 60 km/h

Áno, toto nie je auto. No projekt talianskej spoločnosti Fiart zas nemožno označiť ani za štandardné plavidlo. Predávať sa bude ako rýchly plávajúci taxík alebo luxusná kompaktná jachta s komfortom karavanu.

19.10.2015 16:00
debata
Jet Capsule pôsobí ako malé plavidlo. No je to... Foto: Fiart
Fiart Mare Jet Capsule Jet Capsule pôsobí ako malé plavidlo. No je to len klam jeho kompaktných proporcií. V skutočnosti má na dĺžku až 7,2 metra. Menšia verzia bude o meter kratšia.

Projekt vodnej „kapsule“ nie je úplne nový. Na vývoji pracuje talianska spoločnosť Fiart už niekoľko rokov. Teraz sa dostáva do finálneho štádia. Spája v sebe výhody rýchleho motorového člnu a komfortu, ktorý by vám dokázal vo svete štyroch kolies poskytnúť jedine karavan. Hoci kompaktný tvar a proporcie vytvárajú dojem, akoby išlo o maličké plavidlo, zdanie klame. Fiart Mare Jet Capsule bude k dispozícii vo dvoch veľkostných verziách, pričom už tá menšia má na dĺžku 6,2 metra. Takže sme kdesi na úrovni Maybachu.

Priestranná kabína ponúka bohatú variabilitu. Z... Foto: Fiart
Fiart Mare Jet Capsule Priestranná kabína ponúka bohatú variabilitu. Z Jet Capsule môže byť rovnako dobrý taxík pre 12 cestujúcich, ako aj malá luxusná jachta s toaletou.

Prednosť však dostane väčšia 7,2 metra dlhá a 3,5 metra široká verzia, ktorá sa dostane do výroby ako prvá. To je dosť na to, aby ponúkla vo svojej aerodynamicky tvarovanej kabíne priestor pre dvanásť cestujúcich a dvojčlennú posádku, alebo poskytla skutočne luxusne zariadený interiér pre dvoch cestujúcich. Tí nájdu na palube toaletu, pohodlné kreslá či gauč. O tepelný komfort sa postará v chladnom počasí nezávislé kúrenie a v horúcich dňoch zas automatická klimatizácia. V zadnej časti je malá terasa.

Výkon 272 kW a dýzový pohon zaručujú rýchlosť... Foto: Fiart
Fiart Mare Jet Capsule Výkon 272 kW a dýzový pohon zaručujú rýchlosť aj výbornú obratnosť.

Cestovať s týmto zaujímavým výtvorom musí byť zážitkom. Napriek hračkársky pôsobiacemu dizajnu má totiž v útrobách zabudovaný poriadne silný motor. O aký agregát ide síce Fiart neprezradil, ale vieme, že jeho výkon je až 370 koní, teda 272 kW. Pohon zabezpečia dýzy, podobne ako na vodných skútroch, čo je prísľubom vynikajúcej manévrovateľnosti. Jet Capsule dosiahne maximálnu rýchlosť až uzlov, čo zodpovedá šesťdesiatim kilometrom za hodinu. Cestovná rýchlosť je však o čosi nižšia. Výrobca udáva 25 uzlov (46 km/h).

Pri nej zvládne Jet Capsule na jedno natankovanie 130 námorných míľ, čo je približne 240 km. Takže si trúfne aj na dlhšie trasy ako len plavby pri pobreží. Výrobca zdôrazňuje, že pre nový výrobok bude zabezpečený 24-hodinový servis.

Fiart Mare Jet Capsule
Fiart Mare Jet Capsule
+13Fiart Mare Jet Capsule

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fiart #Fiart Mare Jet Capsule
Články podľa značiek