KAT: 'Ruský Hummer' straší už na pohľad. A jazdí 150 km/h!

Vyzerá ako kríženec batmobilu a lunochodu. V skutočnosti je to ale nová posila ruských špeciálnych jednotiek. Má základy nákladiaka a tony panciera. Futuristický vzhľad tu nie je na parádu.

17.10.2015 06:00
KAT - ruské vojenské vozidlo Foto:
Brutálny ruský vojenský stroj váži sedem ton a odvezie desaťčlennú posádku.
debata (74)

O prípravách nového bojového vozidla ruského ZIL-u sme vás už informovali. Lenže išlo len o prototyp. Teraz je tu sériová verzia, ktorá pôsobí podstatne desivejšie, rovnako ako názov Kat. Projekt, na ktorom spolupracovali Zil, Kamaz a Fort Technology však prešiel radikálnymi zmenami. Konštruktéri museli upustiť od špeciálneho podvozka. Kat si jednoducho požičal šasi z už existujúceho Kamazu 4911. Nie je to na škodu veci, ak si spomeniete na jeho účinkovanie v najťažšej rely Dakar.

O bezpečnosť sa starajú tony panciera a... Foto: ZIL, KAMAZ
KAT - ruské vojenské vozidlo O bezpečnosť sa starajú tony panciera a strieľne. Zošikmené plochy tu nie sú kvôli aerodynamike. Jednoducho lepšie odrážajú guľky a odvádzajú tlakovú vlnu.

Ruský nákladiak má maximálnu hmotnosť 15,6 tony, lenže Kat je aj s pancierovaním ľahší o približne sedem ton. To mu dáva, aspoň na pomery vojenských „ťažkoodencov“, priam športovú dynamiku. A má sa o čo oprieť. Pôvodný 4-valec Cummins v prototype s „hračkárskym“ výkonom 136 kW je minulosťou. Tentoraz sa o dostatok sily stará preplňovaný 8-valec Kamazu s výkonom 700 koní (515 kW) a gigantickým krútiacim momentom 2 700 Nm. Sedem ton vážiaci stroj s dĺžkou 6,2 metra tak dokáže vyvinúť maximálnu rýchlosť až 150 km/h.

Maximálnu rýchlosť 150 km/h má na svedomí... Foto: ZIL, KAMAZ
KAT - ruské vojenské vozidlo Maximálnu rýchlosť 150 km/h má na svedomí preplňovaný 8-valec Kamazu s výkonom 700 koní a krútiacim momentom 2 700 Nm!

To napriek tomu, že nové pancierovanie a nový agregát znamenali v porovnaní s mušou váhou prototypu 4 570 kg, nárast hmotnosti o 2 400 kg. Do kabíny sa zmestí až desaťčlenná posádka chránená nepriestrelným sklom. Nechýbajú strieľne na streche či po stranách. Na rozdiel od prototypu sa však Kat musel vzdať drahých a nepraktických výklopných dverí „a la lambo“. Málo futurizmu mu však vyčítať i tak nemožno. A buďte si istí, že tentoraz nejde o aerodynamiku, aspoň nie takú, na akú sme zvyknutí.

Sklon kabíny aj zužujúci sa pontón spodnej časti tu nie sú kvôli zníženiu odporu vzduchu. Má to inú logiku. Šikmé plochy lepšie odolávajú útokom. Guľky totiž nedokážu pôsobiť na telo karosérie takou silou, ako keby dopadali kolmo. A podobne je to s podvozkom. Tlaková vlna pri výbuchu míny je pontónom odvedená mimo kabínu ľahšie, ako keby sme tu mali klasickú rovnú podlahu. Viac údajov o ruskej vojenskej novinke známych nie je. A je to pochopiteľné, armáda informáciami nikdy nehýri. Zato v ruskej tlači kolujú pochybnosti o tom, či má taký drahý projekt vôbec význam.

KAT - ruské vojenské vozidlo
KAT - ruské vojenské vozidlo
+23KAT - ruské vojenské vozidlo

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #ZIL #Kamaz
Články podľa značiek