Toyota je opäť svetovou jednotkou. Ambícia VW sa odkladá

Ešte v polovici roka to vyzeralo, že koncernu Volkswagen sa podarí zaútočiť na post najväčšieho svetového výrobcu automobilov. Výsledky za september však hovoria niečo iné. Toyota vracia úder.

03.11.2015 14:00
Toyota - autá Foto:
Za prvý polrok 2015 predala Toyota menej áut ako Volkswagen. Slabší dopyt po nemeckých autách v Číne, Rusku a Latinskej Amerike však nádeje Volkswagenu na trón automobilového kráľa zmarili. Toyota je opäť prvá.
debata

Automobilka Toyota oznámila, že jej predaje v období od januára do septembra klesli medziročne o 1,5 percenta na 7,49 milióna áut. Podľa predbežných odhadov sa však znížili aj predaje koncernu VW, a to tiež o 1,5 percenta, čo predstavuje 7,43 milióna vozidiel. Tretie miesto obsadila americká automobilka General Motors, ktorej predaj klesol o jedno percento na výsledných 7,2 milióna áut.

Za poklesom predaja Toyoty stál podľa agentúry AFP slabší dopyt na domácom trhu. Volkswagen sa zas v poslednom období stretol s poklesom záujmu o jeho autá v Číne, Rusku a Latinskej Amerike. Predaj nemeckého podniku by navyše mohol negatívne ovplyvniť emisný škandál, ktorý vypukol v druhej polovici septembra. V Európe sa však zatiaľ neodrazil.

V prvom polroku predal Volkswagen 5,04 milióna áut, zatiaľ čo Toyota iba 5,02 milióna. Nemecký koncern sa tak prvýkrát v histórii dostal na čelo svetového automobilového trhu. V celom vlaňajšom roku bola na trhu jednotkou Toyota, ktorá predala 10,23 milióna vozidiel. Volkswagen obsadil v roku 2014 druhú priečku s odbytom 10,15 milióna áut. Na treťom mieste bol opäť americký koncern GM so svojimi 9,92 milióna predanými vozidlami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Volkswagen #predaj áut
Články podľa značiek