Renault Coupé C Concept: Pocta Le Corbusierovi

Šokujúci a najmä nečakaný koncept Renaultu nemá nič spoločné s jeho súčasnou produkciou. A ani mať nebude. Je to len oslava francúzskeho architekta Le Corbusiera, jedného zo zakladateľov modernej architektúry. V tomto roku si Renault pripomína päťdesiate výročie od jeho smrti.

03.11.2015 16:00
debata
Retro-futuristické kupé je inšpirované tézami... Foto: Renault
Renault Coupe C Concept - 2015 Retro-futuristické kupé je inšpirované tézami slávneho Le Corbusiera, zakladateľa modernej architektúry.

Medzivojnové obdobie patrilo k prelomovým v kultúre, dizajne, móde či v architektúre. Presne týmto závanom moderny sa inšpiroval aj Renault pri svojom nezáväznom štylistickom cvičení. A dospel k názoru, že najväčší prínos Francúzska spočíval práve v architektúre, presnejšie v práci geniálneho architekta a urbanistu Charlesa-Édouarda Jeanneret-Grisa (1887 1 965), známeho pod menom Le Corbusier.

Štúdia fascinuje dlhou prednou kapotou aj... Foto: Renault
Renault Coupe C Concept - 2015 Štúdia fascinuje dlhou prednou kapotou aj nízkou stavbou presklenej kabíny.

Tak sa zrodil projekt Renault Coupé C Concept. Práce na ňom sa začali už pred dvoma rokmi. Vznikal na čistom hárku papiera, keďže cieľom nebolo stvoriť funkčný automobil, ale skôr umelecké dielo zhmotňujúce odkaz Le Corbusiera. Ten je autorom napríklad slávnej vily Savoye v Poissy pri Paríži z roku 1931, kde uplatnil po prvýkrát všetky svoje nové tézy od zrušenia stien ako nosných prvkov, cez využitie pylónov až po strechy so záhradami.

Dvere majú kĺby umiestnené na zadnej strane,... Foto: Renault
Renault Coupe C Concept - 2015 Dvere majú kĺby umiestnené na zadnej strane, podobne ako autá z tridsiatych rokov. Vyklápajú sa však nahor.

Aj preto má Coupé C Concept, kde C znamená Corbusier, kubistické až industriálne tvary. Prekvapivé je, že na retro-futuristickej štúdii nenájdete ani jedno jediné logo Renaultu, len štylizované C so zrkadlovým obrazom. Kupé šokuje dlhou prednou kapotou, nízkou stavbou presklenej kabíny a bočnými prelismi v tvare X, ktoré nápadne pripomínajú nový dizajnový podpis ruskej Lady. Tá je však pod krídlami Renaultu, takže vnútrokoncernový spor asi nehrozí.

Navyše, Renault „a la Corbusier“ sa do výroby vôbec nechystá. Možno aj preto chýbajú akékoľvek presnejšie informácie. Nepoznáme rozmery ani techniku. Tajomstvom zostáva aj interiér. Každopádne, štylistická štúdia Renaultu bude vystavená v slávnej vile Savoye, kde môžu návštevníci až do 30. marca vidieť vyše 300 diel od tridsiatich umelcov z rokov 1967 až 1985. Renault ich pri príležitosti 50. výročia smrti Le Corbusiera zhromaždil zo svojich múzeí a galérií z celého sveta.

Renault Coupe C Concept - 2015
Renault Coupe C Concept - 2015
+8Renault Coupe C Concept - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Concept #koncept #Renault C Coupé Concept
Články podľa značiek