Číňania podávajú Saabu záchrannú ruku

Výrobné linky Saabu by sa mohli vďaka čínskym peniazom čoskoro znova rozbehnúť. Zdá sa, že technológie Saabu sú stále veľkým lákadlom.

03.05.2011 14:26
Saab výrobná linka Foto:
Saab výrobná linka
debata

Majiteľ Saabu, firma Spyker Cars, dnes (3. mája 2011) oznámila, že podpísala dohodu s čínskou firmou Hawtai Motor Group na vytvorenie spoločného podniku. Podľa dohody poskytnú Číňania 150 miliónov eur (222 000 000 d­olárov) na záchranu Saabu, ktorý bol nútený zastaviť výrobu, pretože nebol schopný platiť svojim dodávateľom.

Za 120 miliónov eur získa Hawtai 29,9-percentný podiel v Spykeri, zvyšných 30 miliónov eur bude pôžička.

Hawtai je malý súkromný výrobca SUV a autobusov, ktorý vznikol len v roku 2000 v čínskom meste Rongcheng. V roku 2002 začal vyrábať automobily Terracan a Santa Fe pod svojou vlastnou značkou s použitím licencie od automobilky Hyundai. Minulý rok začal vyrábať sedan z vlastného vývoja a do roku 2015 má už naplánovanú výrobnú kapacitu milión kusov ročne.

Hawtai je zodpovedný aj za toto... Foto: Hatwai
Hatwai Hawtai je zodpovedný aj za toto "čínske" Porsche Cayenne.

Spyker chce obnoviť výrobu Saabov do týždňa po obdržaní prvej časti pôžičky. Generálny riaditeľ Spykeru Victor Muller si sľubuje od spoločného podniku prienik na čínsky automobilový trh, Číňania sa zase dostanú k špičkovým technológiám.

debata chyba
Články podľa značiek