Šialená drvička 'zhltne' auto do minúty. (Len pre silné žalúdky)

Ako sa zbaviť starého auta? Jednou z ciest je použiť drvičku. Tie najvýkonnejšie rozomelú na prach dokonca aj blok motora, akoby bol z papiera. Tieto videá doslova naháňajú strach.

28.11.2015 07:00
Arjes - drvička Foto:
Drvičky spoločnosti Arjes vedia za hodinu spracovať až neuveriteľných 180 ton materiálu. Autá prepadávajú cez drviace hriadele akoby boli z papiera.
debata (3)

Každé auto sa raz zmení na šrot. Ciest, ako dostať z vraku suroviny späť do recyklačného obehu, je však viacero. Autá sa rozoberajú na náhradné dielce, lisujú sa na úhľadné kvádre, ale aj drvia. Tento spôsob je asi najdrastickejší, ale aj veľmi účinný. Osud auta, ktoré brázdilo cesty povedzme pätnásť rokov, je spečatený za necelú minútu. Jednoducho ho rozomelú hriadele drviča. Okrem samotného bloku motora, ktorý je nutné vybrať, netreba auto na likvidáciu nijako zvlášť pripraviť. Rotujúce kladivá si poradia s oceľou, sklom aj plastmi.

Auto stačí jednoducho hodiť medzi valec a ostatné nechať na obrovský výkon tohto zničujúceho stroja. Priložené videá ukazujú drvičky nemeckej spoločnosti Arjes, ktoré patria k špičkovým technológiám pri likvidácii starých áut. Vypadnú z nich malé kúsky čohosi, čo bolo ešte pred pár sekundami autom. Potom už stačí magnetom oddeliť kovový šrot a separovať zvyšnú drvinu. Drvičky sú poháňané buď elektromotormi, alebo dieselovými agregátmi.

A nejde o nejaké malé motorčeky. Napríklad hriadele modelu VZ 950 s hmotnosťou 35 ton roztáčajú cez prevodovku dva elektromotory, každý s výkonom 250 kW. Ich sila je naozaj zničujúca. Video je doslova pre silné žalúdky. Ale v ponuke sú aj silnejšie mašinky. Vyšší rad VZ 950 DK má až 42 ton a výkon 565 kW, ktorý pochádza z turbodieselového motora. Tento stroj už dokáže zničiť celý blok motora, aj ten liatinový, čo je teda poriadny kus „železa“. Smrtiaci účinok je okamžitý. Za hodinu vie VZ 950 DK spracovať neuveriteľných 180 ton materiálu!

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #recyklácia #Arjes #drvička áut
Články podľa značiek