COTY 2016: O titul Auto roka bude súťažiť 35 modelov. Päť vypadlo

V nadchádzajúcej ankete Car of the Year 2016 sa malo o najprestížnejší európsky titul uchádzať celkom 40 nových modelov. Zoznam kandidátov je však definitívny až teraz. Päť áut nesplnilo podmienky.

02.12.2015 19:00
COTY - 2016 Foto:
Výsledky a hlavný víťaz bude oznámený v predvečer marcového autosalónu v Ženeve.
debata (2)

Zoznam kandidátov na európskeho automobilového kráľa roka 2016 sme zverejnili už v júli. Medzičasom však došlo ku korekciám. Pôvodne sa o titul Car of the Year uchádzalo 40 nových modelov. Lenže pravidlá súťaže sú nekompromisné. Prihlásené autá sa totiž do konca roka musia predávať aspoň na piatich európskych trhoch. A to sa stalo osudné piatim modelom. Uchádzať sa tak budú môcť až v ďalšom ročníku ankety.

Zo zoznamu vypadla aj revolučná Toyota Mirai... Foto: Toyota
Toyota Mirai Zo zoznamu vypadla aj revolučná Toyota Mirai poháňaná vodíkom. Predáva sa len na troch európskych trhoch. A to podľa pravidiel súťaže nestačí.

Zo zoznamu vypadla vodíková Toyota Mira, ktorá sa dostala zatiaľ len k zákazníkom na troch európskych trhoch. Podobný osud stihol aj elektromobil Tesla Model X. Také Alfa Romeo Giulia, ktoré malo byť v predaji od decembra, však nakoniec nestihlo ani len to. Nikto z porotcov sa s novou nádejou Alfy ešte nestretol, a tak je logické, že kandidovať nemôže. A je to škoda. Aj pre samotnú Alfu, ktorá by prípadné umiestnenie aspoň vo finálovej sedmičke potrebovala ako soľ.

Alfa Romeo Giulia začnú vyrábať s polročným... Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo Giulia - 2016 Alfa Romeo Giulia začnú vyrábať s polročným sklzom. Takže do súťaže nakoniec nastúpiť nemohla.

Nový Fiat Tipo je podobný prípad. Európska prezentácia ho ešte len čaká a do konca roka zamieri len k tureckým a talianskym zákazníkom. A potom tu máme dva superšporty, ktoré sa nedostali do rúk dostatočnému počtu členov jury – Ferrari 488 GTB s novým turbomotorom, a McLaren 570S. Na rozdiel od ostatných malosériových áut, ako napríklad Audi R8 alebo Mercedesu-AMG GT, ktoré dostali šancu vďaka zníženiu kvóra ročnej produkcie na 5 000 kusov, ich teda v súťaži neuvidíme.

Vzhľadom na veľkú konkurenciu to nebude mať tento rok žiaden z účastníkov ľahké. Je tu veľa silných hráčov, ku ktorým by sa mohla prikloniť šťastena. Napríklad aj nový Opel Astra, Mazda 2, Renault Espace, Hyundai Tucson ale aj Škoda Superb. Kto má najväčšie šance, sa dozvieme v decembri, keď porota zložená z 54 novinárov z 22 krajín Európy vyberie v druhom kole sedmičku finalistov. Definitívny víťaz bude vyhlásený v predvečer marcového ženevského autosalónu. Vlani mal tú česť VW Passat a rok pred ním Peugeot 308 druhej generácie.

Definitívny zoznam kandidátov COTY 2016

Značka Modely
Audi A4, Q7, R8
BMW 7, X1
Ford Mustang, S-Max/Galaxy
Honda HR-V, Jazz
Hyundai Tucson
Infiniti Q30
Jaguar XE, XF
Kia Optima, Sorento
Land Rover Discovery Sport
Mazda 2, CX-3, MX-5
Mercedes-AMG GT
Mercedes-Benz GLC, GLE/GLE Coupe
Mini Clubman
Opel Astra, Karl
Renault Espace, Kadjar, Talisman
SsangYong Tivoli
Subaru Levorg, Outback
Suzuki Vitara
Škoda Superb
Volkswagen Touran
Volvo XC90

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Car of the Year #COTY #Auto roka #COTY 2016
Články podľa značiek