Elektromobil je rovnako bezpečný ako bežné autá

Ekologická prevádzka, tichý chod, minimálne náklady... To všetko už o elektromobiloch vieme. Čo však bezpečnosť?

28.02.2011 21:27
Volvo C30 Electric Foto:
Volvo C30 Electric
debata

Možno ich porovnať s klasickými autami so spaľovacím motorom? Odpoveď na túto otázku hľadal nemecký autoklub ADAC pri crash teste sériového Mitsubishi i-MiEV a švédske Volvo, ktoré „rozbilo“ elektrifikovaný model C30 Electric. Ten sa dostane k prvým zákazníkom už v roku 2012.

Boli to vôbec prvé zverejnené nárazové testy elektromobilov. Nie náhodou. Nedôvera je namieste. Elektrický pohon ich totiž konštrukčne odlišuje viac, ako by sa zdalo. Z dôvodu ťažkých akumulátorov majú napríklad vyššiu pohotovostnú hmotnosť, batérie tvoria mohutný nedeformovateľný blok a elektromotor zas ľahkú bariéru, keďže v porovnaní so spaľovacím motorom nedokáže absorbovať toľko nárazovej energie. Pritom sa konštruktéri snažia kompenzovať hmotnosť pohonu ľahšou konštrukciou karosérie. To nie sú práve ideálne vlastnosti pre pasívnu ochranu posádky. Navyše tu hrozí riziko požiaru vyvolaného skratom elektrickej sústavy. Výsledky sú však sľubné.

Obe testované vozidlá podstúpili s plne nabitými batériami čelný náraz rýchlosťou 64 km/h a so 40-percentným prekrytím s deformovateľnou bariérou. Teda presne podľa metodiky Euro NCAP. Výsledky síce nemajú podobu populárnych hviezdičiek, no obe autá obstáli. Batérie zabudované v pevných puzdrách v oblasti kufra a stredového tunela nijako neohrozili posádku a v oboch prípadoch došlo aj k odpojeniu vysokonapäťových okruhov, aby sa tak zabránilo požiaru. Volvo aj ADAC tak mohli konštatovať, že elektromobily dokážu ponúknuť rovnakú úroveň bezpečnosti ako ich „výfukoví“ súrodenci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Články podľa značiek