Kia spustila v Žiline výrobu SUV Sportage. Chce dosiahnuť rekord

Spoločnosť Kia Motors Slovakia odštartovala sériovú výrobu štvrtej generácie modelu Sportage, ktorý absolvoval európsku premiéru len nedávno na autosalóne vo Frankfurte.

10.12.2015 16:30
debata
Vďaka nábehu sériovej produkcie nového SUV... Foto: Kia
Kia Sportage - výroba Žilina Vďaka nábehu sériovej produkcie nového SUV Sportage očakáva Kia tento rok rekordnú produkciu žilinského závodu. Do konca decembra by malo z jeho liniek zísť viac ako 330 000 kusov vozidiel, čo je najviac od roku 2006, kedy bol závod otvorený.

Kia Sportage začala schádza z výrobných liniek prvého európskeho závodu Kie v Žiline od júna 2007. Išlo pritom o druhú generáciu, z ktorej sa na Slovensku vyrobilo viac ako 100 000 kusov. V roku 2010 nasledovala tretia generácia, ktorá vydržala na linkách až do tohto roku. A bola mimoriadne úspešná. Počas piatich rokov sa pre ňu rozhodlo takmer 800 000 zákazníkov, pričom najväčšiu popularitu dosiahla v Rusku, Veľkej Británii a Nemecku.

Sportage je jedeným z vôbec najúspešnejších modelov Kie, keď jeho celosvetový predaj presiahol tri milióny kusov. V Európe to platí dvojnásobne, pretože v krajinách Európskej únie je bestsellerom značky. V priebehu prvých 11 mesiacov tohto roka si ho zakúpilo viac ako 98 000 zákazníkov. A rovnaký záujem si Kia sľubuje aj od štvrtej generácie, predstavenej nedávno na septembrovom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom, ktorej výrobu v Žiline práve spúšťa.

„Tento rok bol pre našu spoločnosť plný noviniek. Spustili sme výrobu vylepšenej verzie modelu cee’d, jej úplne novej línie GT a teraz aj štvrtej generácie modelu Sportage. Verím, že rovnako ako jeho predchodca prinesie nášmu závodu a značke úspech,“ povedal Eek-Hee Lee, prezident a CEO spoločnosti Kia Motors Slovakia, pri príležitosti štartu sériovej produkcie. Kompletne vynovené SUV sa dostane k zákazníkom už počas prvých mesiacov budúceho roka.

Nový Sportage prispeje aj k ďalšiemu rastu produkcie žilinského závodu, ktorý by mal do konca roka dosiahnuť viac ako 330 000 kusov vozidiel. To je najviac od roku 2006, keď bol závod uvedený do prevádzky. „Výroba bude vyššia hlavne vďaka nábehu výroby modernizovanej Kie cee'd a novej generácie Sportage,“ povedal hovorca továrne Kia Motors Jozef Bače. Dodal, že nižší záujem ruských zákazníkov o modely závodu podnik nahradil vývozom na existujúce a nové trhy, ako napríklad do krajín Blízkeho východu či do Mexika.

Kia Motors vlani vo svojom jedinom európskom závode zmontovala viac ako 323 000 vozidiel, čo bolo o zhruba tri percentá viac ako v predchádzajú¬com roku. Okrem SUV Kia Sportage, ktorého podiel na produkcii továrne tento rok stúpol na 59 percent, a vozidiel Kia cee'd z montážnych liniek závodu na severe Slovenska schádzajú aj vozidlá Kia Venga.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Žilina #Kia Sportage #Kia Motors Slovakia
Články podľa značiek